Поділитись:

Які банки були найбільш збитковими у 2014-2015 роках

Середа, 04 травня 2016, 08:55

2014-2015 роки без перебільшення були одними з найскладніших в історії банківського сектору України.

Систему потріпало більш ніж потужно, свідченням чого став зокрема вихід з ринку таких велетнів, як "Дельта Банк", "Фінанси та кредит", "Надра" тощо. Абсолютна більшість ТОП-банків, які встояли (при тому, що хитало всіх), зафіксували значні збитки. Хтось – дуже значні. А в когось вони просто космічні, – повідомляє FINBALANCE.

В останньому випадку йдеться передусім про два банки з російським держкапіталом (Промінвестбанк і ВТБ Банку) та про два банки з українським державним капіталом (Укрексімбанк і Ощадбанк). Ці фінустанови об'єднує орієнтація на кредитування корпоративного сектору, через що військова агресія Кремля на промисловому Донбасі виявилася більш ніж болісною. Відчутним ударом стала, безумовно, й російська окупація Криму. Окремий пласт проблем – кредитування структур, пов'язаних з представниками попередньої влади, притому, що бізнес далеко не всіх з них на окупованих територіях.

З іншого боку, зв'язки з держструктурами полегшили доступ цим фінустановам до докапіталізації. Уряд і НБУ заливали "діри" в балансах українських держбанків відповідно випуском ОВДП (з допомогою яких "роздувався" статутний капітал) і рефінансуванням, а "дочки" російських держбанків – конвертацією в капітал раніше залучених позик від материнських і сестринських структур та меншою мірою – новою ліквідністю для підтримки поточних операцій.

Під значним тиском були, зокрема, й "дочки" західних банків. Водночас у їх випадку до "букета" традиційних для ринку проблем додалися значні портфелі валютних кредитів, які значною мірою лишилися ще в "спадок" від періоду до кризи 2008-2009 рр. Проте в цілому вони дещо менше постраждали, ніж група вище перелічених фінустанов, зокрема завдяки кращій диверсифікованості корпоративного портфелю й орієнтації не в останню чергу на агросектор.

Своя (хоч і різна) специфіка у двох ТОП-банків з українським капіталом, які лишися в живих, - банка ПУМБ і Приватбанка.

З огляду на тісні зв'язки з Донбасом, те, що "банк Ахметова" встояв, може видаватися досить неочікуваним. Враховуючи зокрема значні фінансові проблеми основних бізнесів власника – холдингів "ДТЕК" і "Метінвест", які на грані банкрутства та ніяк не можуть домовитися з кредиторами щодо реструктуризації мільярдних боргів (у доларах). Для банка ПУМБ це ризик, принаймні з точки зору пасивної бази (у фінустанові запевняли, що не кредитували "ДТЕК" і "Метінвест", хоча дискусії з НБУ щодо "інсайдерських" позик таки є). ПУМБу потрібна докапіталізація, що визнавали в самій фінстанові, запевняючи, що є гарантія акціонера на її проведення.

Приватбанк взагалі декларує прибутки, що видається ще дивнішим. Зокрема, на фоні минулих потреб у залученні значних обсягів рефінансування в НБУ. Основна передумова для задекларованого позитивного фінрезультату – менші відрахування в резерви в порівнянні з іншими ТОП-банками. Хоча в Приватбанку постійно запевняють, що резерви формують цілком коректно, ситуація на ринку, чутки про значні масштаби "інсайдерського" кредитування, дискусії з НБУ щодо докапіталізації спонукають у цьому сумніватися.

Якби там не було, однак поточна кон'юнктура дає банківській системі шанс на поступове відновлення. Економіка після руйнівного шторму стабілізувалася, ВВП починає демонструвати хай і символічне, але зростання (до 1%). Це стало можливим передусім через зменшення масштабу військової агресії Росії, а також на тлі зростання в останні місяці цін на сировинні товари в світі (яке, щоправда, на думку деяких західних фахівців, може виявитися тимчасовим затишшям перед наступним циклом падіння, - ред.). Якщо не буде загострення військових припадків російської влади, а реформи хоча б трохи пришвидшаться (або як мінімум не буде відкату від того, що зроблено – не багато, але зроблено), є надія, що "колись" таки буде краще. Можливо, навіть через рік-два.

Надрукувати
мітки:
коментарів