Поділитись:

"Призи" від ПриватБанку та дублікати сім-карт: як не втратити всі гроші

Субота, 16 березня 2019, 15:10

В Україні набуває поширення новий вид шахрайства – зловмисники роблять дублікати сім-карток користувачів і розкривають електронні кабінети у мобільних операторів. 

Про це йдеться в матеріалі Марини Петік на сайті видання OBOZREVATEL.

Шахраї з бразильською пропискою

У "ПриватБанку" повідомили про те, що хтось вирішив скористатися ім'ям їхньої установи і розігрує грошові призи. Про це прес-секретар банку Інна Музичук розповіла на своїй сторінці у Facebook.

За її даними, в соцмережах пропонують пройти якесь опитування і виграти за нього 8 тисяч гривень. Гроші надійдуть на карту "ПриватБанку".

"Призові опитування" проводять в інтернеті шахраї.

"ПриватБанк" попереджає клієнтів про новий вид шахрайства. Під виглядом виплати грошових призів за відповіді на прості запитання шахраї отримають доступ до особистих фінансових даних учасників і списують гроші з карток", – йдеться у повідомленні.

Також у банку не радять переходити за посиланням, де пропонують відповісти на запитання.

"Ви не тільки витратите гроші на "комісію" за виграш, але й дасте можливість використовувати дані картки для крадіжки ваших грошей",  попереджають у банку.

В Українській міжбанківській асоціації членів платіжних систем ЕМА підтверджують, що останнім часом подібна схема обману дуже популярна в нашій країні.

"Вона з'явилася у нас навесні минулого року. Суть така – тебе заманюють якимось виграшем. Тоді пропонують iFhone за 1 гривню або 1 євро. Для цього потрібно нібито пройти за посиланням і відповісти на якісь прості запитання. У результаті ви підписуєтеся на якийсь сервіс, ставите там галочку, що згодні. Це означає, що ви дали дозвіл списувати з вашої картки щомісяця певну суму грошей",  розповіла заступник директора в ЕМА Олеся Данильченко.

Інший варіант  ви "виграли" приз, який доставить кур'єр. Вам потрібно лише оплатити невелику суму за доставку, 50-100 грн. Людина також проходить за посиланням, ставить галочку і в результаті з неї щомісяця будуть списувати гроші.

фото ілюстративне

"Суми невеликі, але з огляду на розмах і регулярність, можна тільки уявити, скільки вони заробляють. Схема працює по всьому світу. До того ж часто такі хостинги мають бразильську прописку, і суми списання приходять у реалах",  розповідає Данильченко.

Роблять копії сім-карт і добираються до банківських карток

Але це не єдина шахрайська схема. Зі слів Данильченко, зараз з'явився новий тренд із сім-картами мобільних операторів.

"Шахраї активно виготовляють дублікати ваших сім-карт. До того ж знайшли новий спосіб, як ними заволодіти – через електронні кабінети мобільних операторів. До них ви можете прив'язати номер свого телефону. Коли ви це робите, вам приходить СМС із кодом. Ось так шахраї під виглядом оператора можуть дзвонити й дізнаватися у вас цей код. Наприклад, один чоловік розповідав, що йому зателефонували від імені оператора і сказали, що хочуть підключити йому 4G. Для цього їм потрібен код. Він і назвав",  пояснила замдиректора в ЕМА.

У такий спосіб ваш кабінет розкривають, замовляють дублікат сімки.

"А вже з її допомогою отримують доступ до інтернет-банкінгу. Там не тільки крадуть ваші гроші, але й піднімають ліміт і беруть кредит на вас", – каже Данильченко.

В ЕМА радять переходити на контракт із мобільними операторами, або проходити ідентифікацію. Якщо оператор знатиме ваші додаткові дані, то він зможе перевірити, чи саме ви намагаєтеся увійти в кабінет.

Крім того, не варто публікувати у відкритому доступі номери телефонів, до яких прив'язані банківські картки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дай подзвонити: волинянин попався на телефонну аферу

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 квітня 2024
21 березня 2024
15 лютого 2024
01 грудня 2023
28 жовтня 2023
09:30
26 жовтня 2023
18 жовтня 2023
29 вересня 2023
14 вересня 2023
05 вересня 2023