Поділитись:

Кока-кола і кокаїн: чи міститься наркотик у напої?

Понеділок, 18 березня 2019, 06:57
Кока-кола і кокаїн: чи міститься наркотик у напої?

Coca-Cola є одним з найулюбленіших напоїв у світі. Це також історія великого успіху, яка заполонила весь світ. Майже не існує місць, де ви не могли б купити пляшку коричневого газованого добра – всі отримують від нього задоволення. Але чи знаєте ви, що раніше Coca-Cola містила кокаїн? Хоча зараз при виготовленню напою його більше не використовують, зв'язки між Coca-Cola та кокаїном все ще існують, – повідомляє інтернет-портал technology.org .

Спочатку Coca-Cola містила справжні кока-листки. Але ви повинні розуміти, що в ті часи кокаїн вважався ліками, а не шкідливим наркотиком.

Винахідник Coca-Cola Джон Стіт Пембертон писав, що для кожного галону сиропу необхідно п'ять унцій листя коки. Ця концентрація невелика, але вона помітна. Рецепт змінювався протягом багатьох років – колись Coca-Cola містила дев'ять міліграмів кокаїну на плашку. Однак з 1904 року Coca-Cola не містить свіжого листя коки.

Наявність кокаїну в безалкогольних напоях не є поширеним. Проте аромат коки завжди асоціюють з Coca-Cola. З 1904 року для виготовлення напою почали використовувати перероблені листя коки, які не містили великої кількості кокаїну. Фактично, вони "використані", оскільки кокаїн "витягується" з них попередньо.

Ця практика не змінилася – Coca-Cola сьогодні все ще виготовляється з додаванням екстракту листя коки, який поставляється заводом Stepan Company в Мейвуді, штат Нью-Джерсі.

Stepan Company є єдиною компанією в США, яка має ліцензію на імпорт і переробку листя коки. Зазвичай, він імпортується з Перу, а іноді і з Болівії. Хоча екстракт коки використовується для аромату, він є лише одним з продуктів Stepan Company. Ще один продукт – кокаїн.

Stepan Company імпортує листя коки, потім добуває кокаїн і виробляє ароматизатор з переробленого листя. Що відбувається з цим кокаїном? Він потрапляє до лікарень. Отриманий кокаїн продається Mallinckrodt у Сент-Луїсі, штат Міссурі. Це єдина компанія в США, яка має ліцензію на очищення кокаїну для медичного використання. Хоча не часто, але кокаїн все ще іноді використовується для операцій на носовому чи слізному каналі, тому що він є хорошим місцевим засобом. Марлева пов'язка з кокаїновим розчином просто прикладається до області, яка потребує припікання або іншої процедури, що може викликати біль.

Однак використання кокаїну в медичній сфері значно скоротилося протягом багатьох років. Є багато кращих синтетичних альтернатив, які не мають таких негативних побічних ефектів. Цікаво, що було б, якби кокаїн не використовувався в медичній сфері взагалі? Цілком імовірно, що Coca-Cola втратила б свій основний ароматизатор. Проте зараз такий самий аромат можна виготовити за допомогою інших матеріалів, що, ймовірно, вже зроблено на іноземних фабриках Coca-Cola.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки чашок чаю можна випити за день

 

Надрукувати
мітки:
коментарів