Поділитись:

Чи варто вживати добавку мелатонін для кращого сну

Понеділок, 18 березня 2019, 23:39

Сон необхідний для довгого і здорового життя. Хоча деякі з нас порушують режим сну. І все частіше люди вживають добавки мелатоніну для поліпшення або збільшення тривалості сну, – повідомляє technology.org .

Мічиганський експерт з медицини сну каже, що в той час як ці добавки, як правило, безпечні і можуть бути корисними, вони не настільки "чарівні" для деяких людей.

"Якщо вживати у відповідний час і дотримуватися правильного дозування, мелатонін ідеально підходить і допомагає заснути раніше," – говорить Леслі Свансон, доктор філософських наук та доцент кафедри психіатрії Мічиганської медичної лабораторії сну і циркадних досліджень.

Хоча мелатонін має свої переваги, Свансон відзначає, що дослідження показали мінімальне поліпшення сну для людей з безсонням після прийому добавки. У середньому результати показують семихвилинне зменшення часу, необхідного для засинання.

Наші тіла самі виробляють мелатонін, який допомагає нам регулювати наші цикли сну, так що його вживання не завжди потрібне. Коли надворі починає темніти, епіфіз мозку поступово вивільняє мелатонін, що робить нас сонними і спонукає іти спати. Коли сонце піднімається, і наближається час пробудження, рівень мелатоніну поступово зменшується. Наш мозок може виробляти мелатонін лише при слабкому світлі – яскраве світло припиняє його вивільнення.

Довгострокова безпека невідома

Свансон каже, що добавки мелатоніну безпечні для дорослих для використання в короткостроковій перспективі, але оскільки не було жодних тривалих досліджень на людях, довгострокова безпека невідома.

Менші дози добавок мелатоніну – 0,5 міліграмів або менше – виробляють рівні, подібні до того, що мозок робить природним шляхом. Після прийому більшої дози, наприклад, 3 міліграма, рівень мелатоніну може зрости в 10 разів вище, ніж зазвичай.

Залишається під питанням, яка кількість мелатоніну є надмірною.

"З досліджень на тваринах ми бачимо, що дуже високі дози мелатоніну не викликають смерті. Це низька токсичність", – говорить Свансон.

З роками ми все менше мелатоніну виробляємо вночі. Для дорослих старше 55 років, які вирішили приймати добавки мелатоніну, Свансон рекомендує від 0,5 до 2 міліграмів, прийнятих за годину до сну. Якщо ви "сова" або подорожуєте з одного часового поясу в інший, і ви хочете вжити цю добавку, щоб перевести свій свій біологічний годинник, Свансон рекомендує невелику дозу – 0,5 міліграма мелатоніну за п'ять годин до бажаного часу для сну.

"Це так само ефективно, як і більша доза, але з меншою кількістю побічних ефектів", – говорить Свансон.

Негативні сторони мелатоніну

Хоча мелатонін не має серйозних побічних ефектів, можливі побічні ефекти включають крайню сонливість, запаморочення, головний біль і нудоту.

На думку Свансона, дослідження у тварин свідчать про те, що мелатонін може впливати на репродуктивну систему і передається в грудне молоко. З цієї причини добавки не рекомендуються дітям і вагітним або жінкам, які годують.

"Майте на увазі, якщо у вас є гіпертонія, діабет або епілепсія, добавки мелатоніну можуть впливати на ці захворювання, а також слабо взаємодіяти з іншими препаратами", –говорить Свансон

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сова" ви чи "жайворонок" – залежить від генів

Надрукувати
мітки:
коментарів