Поділитись:

Чи можна їсти дріжджовий хліб: Супрун розвіяла міф

Вівторок, 19 березня 2019, 05:38

Від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції та навіть рак. Такі твердження можна почути від людей, що пропагують бездріжджове харчування та найчастіше далекі від медицини та наукових досліджень. Але найбільше суперечок викликають дріжджі саме в хлібі. Багато людей вважають, що хліб на дріжджах шкідливий, тому надають перевагу хлібу на заквасці.

Чи варто вживати такий хліб, розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

"Коли ми говоримо про дріжджі, які є в складі харчових продуктів, то найчастіше маємо на увазі різні штами мікроорганізмів. Які саме – залежить від продукту. До прикладу, ті, що є в хлібі, вині, домашньому сирі, квасі, кефірі, відрізняються від дріжджів, що містяться в пиві", – зазначила очільниця.

Супрун пояснила, що для того, аби хліб був пухким та більш поживним, до тіста додають мікроорганізми, які змінюють його властивості. Дріжджі – це найпростіші грибки, здатні робити із цукру вуглекислий газ. Коли хліб печеться, вуглекислий газ піднімається і робить в тісті дірочки.

Водночас закваска – теж мікроорганізми, адже це суміш молочнокислих бактерій та дріжджів. Вони здатні розщеплювати мальтозу тіста і цукор з утворенням молочної кислоти та вуглекислого газу. Якщо спекти хліб без дріжджів, закваски чи соди, він буде досить пласким.

"Крім пухкості, дріжджі роблять хліб кориснішим – вони збагачують його вітамінами та амінокислотами. Зокрема в такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин – це сполука, що зв’язує іони заліза чи цинку і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза", – написала в.о. міністра.

За інформацією посадовиці, дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. Це відбувається навіть при незначному нагріванні. Тому перейматись, що живі дріжджі в хлібі можуть принести якусь шкоду – не варто. 

Супрун також розповіла, чому після вживання хліба можуть виникати біль в животі та здуття. За її словами, це стається через те, що в білому хлібі чи здобних булках багато вуглеводів та мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її їсти багато і швидко, виникає біль і здуття.

"Якщо вас лякають дріжджі та ви прагнете зробити свій раціон більш здоровим  обирайте цільнозерновий хліб. Він містить більше поживних речовин, вітамінів, мінералів та клітковини. Головне – добре його пережовуйте та запивайте. Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин, а також запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам", – порадила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці п’ють багато алкоголю і без міри їдять хліб і солодощі , – Супрун

Надрукувати
мітки:
коментарів