Поділитись:

Польська фірма ремонтуватиме дорогу біля Устилуга

Середа, 20 березня 2019, 15:13

У Варшаві відбулися двосторонні українсько-польські переговори щодо надання кредиту Україні для фінансування проектів з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону.

Ці переговори тривали 18-19 березня в межах реалізації договору між Урядом України та Урядом Республіки Польщі, який підписаний у вересні 2015 року. У складі урядової делегації з України були й представники Служби автомобільних доріг у Волинській області. Зокрема, очільник установи Анатолій Посполітак, – повідомляє відділ іформаційної політики ОДА. 

У Посольстві України у Республіці Польщі відбулося офіційне підписання угоди. Зі слів Анатолія Посполітака, вона передбачає виконання робіт з капітального ремонту автомобільної дороги державного значення Н-22 Устилуг-Луцьк-Рівне на ділянці від 0 до 13 кілометрів.

"Підрядним підприємством за результатами тендеру визначено компанію DROG-BUD Sp. z o.o. (Польща). Очікуємо, що найближчим часом ці додаткові угоди будуть у встановленому порядку погоджені українською та польською сторонами, після чого на відрізку автошляху Н-22, що є під’їздом до КПП «Устилуг», розпочнуться ремонтні роботи. Вже наступного тижня ми чекаємо в області представників польської компанії, яка здійснюватиме роботи, та проектантів. Сума кредиту для Волинської області становить 4,8 мільйони євро", – повідомив керівник Служби автомобільних доріг у Волинській області.

Така співпраця в області вперше. ЇЇ особливість – так звана пов`язана допомога. Вона передбачає, що не менше 60 % обсягів робіт має виконати польська сторона. Друга особливість – тендер за процедурою «Проектуй і будуй». Таким чином, була визначена вартість, а будівельна організація, що виграла тендер, сама робить проектну документацію.

Окрім того, такі ж кредити, однак на різні суми, отримає Закарпатська область від Угорщини та Львівська область від Польщі. Заступник голови обласної державної адміністрації Валентин Цьось зазначив, що кредит можна було отримати й протягом 2015-2017 років. Однак лише зараз вдалося дійти згоди.

"Було проблемне питання – відшкодування ПДВ, яке не вирішувалося української стороною. Тож ми спільно зі Службою автомобільних доріг писали листи Прем`єр-міністру України, у Міністерство фінансів і лише тоді справа почала рухатися", – зазначив Валентин Цьось. 

Тож після виготовлення проекту та проходження експертизи дорогу почнуть будувати. Якщо усе відбуватиметься за планом – ділянку здадуть в експлуатацію вже цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів