Поділитись:

Чи вгадують погоду за народними прикметами відомі волиняни

Неділя, 24 березня 2019, 12:00
Чи вгадують погоду за народними прикметами відомі волиняни

Ми вже звикли до того, що про погоду за вікном нам розповідає ґаджет. Він і нагадає про парасольку, і порадить не виходити з приміщення, коли сильний вітер або ж коли палить сонце. А за всім цим стоїть робота метеорологів, які стежать за циклонами і роблять прогнози. Однак є ще одне джерело погодніх передбачень – народ. Споконвіків українці спостерігали за природою і склали силу-силенну прикмет, за якими можна вгадати, чи буде спектним літо, чи вдарять ще заморозки, чи піде завтра дощ тощо. 

ІА "Конкурент" поцікавилося у відомих волинян, чи вірять вони в народні прикмети про погоду і чи мають вже якісь свої спостереження.

Віктор Верба, фронтмен гурту MOTANKA:

Чи вгадують погоду за народними прикметами відомі волиняни

"Так, вірю. Бо все навколо є невід'ємною частиною одне одного, а особливо живі організми, сонце та природа. До прикладу, якщо пташки літають низько над землею – скоро буде дощ. Коли дуже тихо і немає вітру – можна чекати найсильніший ураган.

З власних спостережень знаю: зранку, коли сонце сходить, завжди усе живе замовкає, навіть вітер не може дути. Все живе вітає настання нового дня та харчується енергією сонця. Після найсильнішої непогоди завжди буде гарна. Чим довше йтиме дощ – тим довше буде і тепла та суха погода. На природі погода завжди відрізняється від міст, або коли люди у загальній масі думають про погане, зазвичай природа знаходить всі можливі шляхи здійснити їхні думки. Тому думки кожної людини важливі. Якщо хочете хорошої погоди, то вірте у те, що вона буде – і це неодмінно справдиться!" 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можна повірити, що Луцьк – столиця хардкору, – фронтмен гурту MOTANKA

Вікторія Романчук, художниця і волонтерка: 

Чи вгадують погоду за народними прикметами відомі волиняни

"Так, у прикмети вірю, можливо, не у всі, бо не перевіряла, але є й надійні. Часто спостерігаю за сонце і за птахами. Якщо ластівки низько літають – на грозу. Коли повертаються журавлі – точно буде тепло. Червоний захід сонця без хмар – буде ясно і вітряно. Якщо при сході сонця парко, то у вечері буде дощ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко дав волинянці орден за мужність

Людмила Денисенко, директорка Луцького зоопарку: 

Чи вгадують погоду за народними прикметами відомі волиняни

"У прикмети вірю. От, наприклад, коли птахи купаються у воді (коли прохолодно), то до тепла. Або ж коли гуси ховають дзьоб під крило – до холодів. Кіт вмощується поблизу батареї чи обігрівачів – до похолодання. Побачила у кутку павука – очікуй новин. А от власних спостережнь немає". 

Богдан Бальбуза, керівник обласного центру туризму, спорту та екскурсій: 

Чи вгадують погоду за народними прикметами відомі волиняни

"Фактично не зважаю на прикмети щодо погоди. Зазвичай маю універсальний одяг на будь-який випадок". 

Степан Євдокимович Куц, лісівник на пенсії: 

Чи вгадують погоду за народними прикметами відомі волиняни посередині у вишиванці , фото прес-служби ВОУЛМГ 

"Звичайно, вірю у народні прикмети. Хоча б взяти з нашого, лісового: якщо береза розів'ється швидше, аніж вільха, то буде сухе літо; а якщо вільха раніше розів'ється від берези – буде мокре літо. Якщо на Стрітення півень води нап'ється, то на Юрія віл не напасеться. Якщо взимку горобці купаються у воді, то обов'язково буде дощ.

А з власних спостережень за природою знаю, що якщо червоне небо, то обов'язково буде вітер на другий день. Або ж коли червоне небо при заході сонця – буде мороз".

Олена Кузьмич, журналістка, децентралізаторка: 

Чи вгадують погоду за народними прикметами відомі волиняни

"Незважаючи на мою нестандарту віру, то в погодні прикмети не вірю з двох причин: по-перше, це трохи схоже на забобони на кшталт чорної кішки, по-друге, через кліматичні зміни погода теж зазнала змін, тому довіряти якимось народним прикметам не можна. Можливо, одна прикмета, в яку я таки вірю, – ластівки низько літають – до дощу. Але я вірю тільки через те, що цьому є логічне наукове підтвердження. Адже перед дощем мухи літають нижче, відповідно, за ними полюють ластівки, яким дуже зручно їх в такий період хапати. Ось і вся розгадка цієї прикмети". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "А принц на білому коні приїде?" – вікканська жриця Олена Кузьмич розповіла про ворожіння на Таро (інтерв’ю)

Надрукувати
мітки:
коментарів