Поділитись:

Відновлення біологічних функцій шкіри усуває "запалення-старіння"

П'ятниця, 22 березня 2019, 06:45

Шкіра є найбільшим органом в організмі, а вчені в Сан-Франциско та в Управлінні охорони здоров'я ветеранів Сан-Франциско (VA) вважають, що може бути винуватцем загального запалення, пов'язаного з численними хронічними захворюваннями старіння. Доброю новиною є те, що правильний догляд за шкірою зі зволожувальним кремом може знизити рівень запалення і потенційно запобігти вікові захворювання, згідно з новим клінічному експериментальному дослідженню, за даними technology.org.

Оскільки люди стають старшими, ми відчуваємо низький рівень запалення, викликане збільшенням кількості молекул в крові, які називаються цитокінами. Це вікове запалення пов'язане з серйозними хронічними захворюваннями, включаючи хворобу Альцгеймера, серцево-судинні захворювання та діабет. Вчені спочатку вважали, що запалення виникає з імунної системи або печінки, але група дерматологів у UCSF мають іншу теорію.

"Запалення повинно виходити від органу досить великого, щоб дуже незначне запалення могло вплинути на весь організм. Шкіра є хорошим кандидатом на це з-за її розміру", – сказав старший автор дослідження Мао-Цян Ман, доктор медичних наук, науковий співробітник відділу дерматології UCSF, який базується в системі охорони здоров'я Сан-Франциско VA, а також є запрошеним професором Південного медичного університету в Гуанчжоу, Китай. «Коли ми старіємо, у нас є дерматологічні симптоми, такі як свербіж, сухість і зміна кислотності. Можливо, шкіра має дуже незначне запалення, і тому вона є таким великим органом, що підвищує рівень циркулюючих цитокінів.

Наша шкіра починає погіршуватися приблизно у віці 50 років зі змінами рН епідермісу, гідратації і бар'єру проникності, що зберігає воду і бактерії та інші потенційні патогени. Втрата вологи і розриви бар'єру проникності викликають у шкіри вивільнення запальних цитокінів. Зазвичай ці цитокіни допомагають усунути дефекти бар'єру, але при старінні шкіри бар'єр не може бути легко усунутий, тому запальні сигнали продовжують вивільнятися, в кінцевому підсумку досягаючи крові.

«До недавнього часу наукова спілка не вважала, що шкіра може сприяти системним запаленням і хворобам. Але за останні п'ять років дослідження псоріазу і дерматиту показали, що запалення шкіри від цих захворювань, ймовірно, підвищує ризик серцевих захворювань », – сказала автор дослідження Теодора Мауро, доктор медичних наук, професор дерматології в UCSF і Сан-Франциско VA Health Care System.

«Старіння шкіри зустрічається набагато частіше, ніж псоріаз або дерматит, тому загальний ризик для населення від старіння шкіри може значно переважати, що спостерігається при шкірних захворюваннях. Зменшення запалення просто шляхом лікування дисфункції шкіри, яка спостерігається в процесі старіння, може мати серйозні наслідки для здоров'я.

У дослідженні, опублікованому в Журналі Європейської академії дерматології й венерології, Мауро і його колеги спробували відвернути шкірне пошкодження шкіри, використовуючи безрецептурний крем для шкіри, сформований на основі попередніх досліджень. Дослідники раніше показали, що сприяють відновленню шкіри на основі корисного співвідношення трьох типів ліпідів (холестерин, вільні жирні кислоти та цераміди), які є життєво важливими для здоров'я шкіри.

Тридцять три людини літнього віку від 58 до 95 років наносять крем по всьому тілу два рази в день протягом 30 днів. Через місяць дослідники виміряли рівні в крові трьох цитокінів-інтерлейкіну - 1 бета, інтерлейкіну-6 і фактора некрозу пухлини (ФНП) альфа, які були залучені до вікових запальних захворювань. Використання крему зменшило кількість всіх трьох цитокінів у порівнянні з рівнями учасників перед використанням крему та рівнями дорослих, які не використовували крем. "Крем також поліпшив зволоження шкіри, знизив рН і відновив бар'єр проникності. Вчені тепер планують провести більш тривале дослідження для перевірки  крему, чи  може затримати або запобігти вікові запальні захворювання.

"Ми побачимо, чи використовувати крем, щоб зберегти функцію епідермісу в нормальному стані, оскільки вік людей перешкоджатиме розвитку цих хвороб", – сказав співавтор Пітер Еліас, доктор медичних наук, професор дерматології в Сан-Франциско "Якщо ми це зробимо, це означає, що після 50-річного віку ви хочете щодня застосовувати ефективний препарат для відновлення шкіри до кінця життя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студентів тренують боротися з депресією та тривогою

Надрукувати
мітки:
коментарів