Поділитись:

Вступ-2019: яких вступників зараховуватимуть першочергово

П'ятниця, 22 березня 2019, 20:00

Вступ у вищі навчальні заклади у 2019 році регламентується чинними Правилами прийому до вищих навчальних закладів, що затверджені наказом Міністерства освіти і науки України. 

Під час вступної кампанії 2019 року вступ абітурієнтів до закладів вищої освіти України відбуватиметься з урахуванням визначених вступником пріоритетностей заяв, – повідомляє Освіта.ua. 

При цьому вступники можуть подати до семи заяв на місця державного та регіонального замовлення не більше ніж на чотири різні спеціальності. Подання заяв на навчання за контрактом не обмежується.

Пріоритетність заяв

Кожній заяві вступник надає пріоритетність. Пріоритетність – це черговість заяв (від 1 до 7, де 1 є показником найбільш пріоритетної заяви), за якою визначається черговість розгляду заяви при вступі на бюджетні місця. Зазначена вступником пріоритетність заяв не може бути змінена.

Пріоритетність застосовується під час зарахування на навчання для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти за державним або регіональним замовленням.

Правила формування рейтингового списку

Рейтинговий список вступників формується за категоріями в такій послідовності:

  • вступники, які мають право на зарахування за результатами співбесіди (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування за квотами (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування на загальних умовах.

Вступники, які мають право на зарахування за результатами співбесіди, впорядковуються у рейтинговому списку за алфавітом.

Рейтинговий список вступників, які мають право на зарахування за квотами та які мають право на зарахування на загальних умовах впорядковується наступним чином:

  • спочатку за конкурсним балом – від більшого до меншого;
  • потім за пріоритетністю заяви від 1 до останньої;
  • в останню чергу за середнім балом атестата – від більшого до меншого.

Якщо зазначені правила не дозволяють визначити послідовність вступників у рейтинговому списку, приймальна комісія навчального закладу ухвалює відповідне рішення самостійно на підставі аналізу поданих вступниками документів.

Правила коригування рейтингового списку

Відповідно до умов прийому до вищих навчальних закладів, після завершення строків подання заяв абітурієнтами, у кожному навчальному закладі формується рейтинговий список абітурієнтів за кожною окремою спеціальністю, що буде автоматично скоригований у відповідності до зазначених абітурієнтами пріоритетів.

Відповідно до правил прийому, абітурієнтами, які будуть рекомендовані для зарахування на навчання за кошти державного бюджету, стануть вступники, які на підставі сформованого рейтингу потраплять на місця державного замовлення у будь-якому навчальному закладі за будь-якою спеціальністю.

При цьому рекомендація про зарахування абітурієнта на навчання буде надаватись за найвищим пріоритетом, а всі заяви абітурієнта з меншим пріоритетом у такому випадку будуть автоматично анулюватися, що дозволить звільнити списки рекомендованих і надасть можливість автоматично потрапити на бюджетні місця у рейтингових списках абітурієнтам з нижчими балами.

Такі автоматичні коригування проводитимуться, доки в них буде необхідність, при цьому у абітурієнтів, які при кожному наступному автоматичному коригуванні списків вперше потраплятимуть на місця державного замовлення, також будуть скасовуватися заяви з нижчими пріоритетами.

Варто зазначити, що якщо абітурієнт потрапляє на місце державного замовлення за спеціальністю з меншим пріоритетом, він не втрачатиме місце у рейтингу за спеціальністю з більш високим пріоритетом і може потрапити на бюджетну форму навчання на більш пріоритетну для себе спеціальність у випадку автоматичного звільнення місця. У такому випадку його заява з меншим пріоритетом також буде анульована, що автоматично надасть можливість потрапити у «бюджетний список» іншому за списком абітурієнту.

Такі коригування рейтингових списків проводяться автоматично до того моменту, поки всі бюджетні місця за всіма спеціальностями у всіх вишах України не будуть заповнені і кожному з абітурієнтів (які матимуть найвищі рейтингові бали) не буде запропоновано тільки одне бюджетне місце з найвищим для нього пріоритетом.

Наприклад, якщо абітурієнт рекомендований для зарахування на навчання за кошти державного бюджету на спеціальність за 5-м пріоритетом, то всі його заяви з меншими пріоритетами будуть анульовані. При цьому, при автоматичному коригуванні рейтингових списків абітурієнт може бути рекомендований на навчання за спеціальністю з вищим, 4-м пріоритетом, оскільки зі списків також будуть виключатися заяви інших абітурієнтів з нижчими для них пріоритетами. У такому випадку заява цього абітурієнта з 5-м пріоритетом також буде анульована, оскільки в процесі коригування списків він потрапить на місце державного замовлення у 4-му для себе пріоритеті.

Публікація рейтингового списку та зарахування на навчання

Після зазначеного коригування, що буде проведено автоматично, сформується кінцевий рейтинговий список за кожною спеціальністю у закладах вищої освіти, який має бути оприлюднений на сайті Вступ.ОСВІТА.UA не пізніше 18-ї години 26 липня 2019 року.

Таким чином, після 18-ї години 26 липня абітурієнти з найвищими балами отримають право вступу на бюджет тільки на одну з семи конкурсних пропозицій з найвищим пріоритетом і матимуть час до 18.00 31 липня для подання оригіналів документів до вищого навчального закладу, де вони рекомендовані до зарахування.

Абітурієнти, які з будь-яких причин до 18.00 31 липня не подадуть оригінали документів до вищого навчального закладу, втрачатимуть право вступу на навчання за кошти державного бюджету. При цьому вони зберігатимуть право вступу за контрактною формою навчання на будь-яку зі спеціальностей, на яку вони подавали заяву.

Заява вступника, який не виконав вимог для зарахування за державним замовленням (не подав оригінали документів у визначені строки) анулюється, а його місце надається іншому вступнику відповідно до розділу XІI Умов прийому до вищих навчальних закладів.

Зарахування вступників за державним або регіональним замовленням проводиться не пізніше 12.00 години 01 серпня 2019 року.

Після зарахування абітурієнтів на бюджет розпочинається зарахування на навчання за кошти фізичних та юридичних осіб (контракт), що відбуватиметься в межах ліцензійного обсягу відповідно до рейтингового бала абітурієнта.

Переведення на вакантні місця державного, регіонального замовлення та на місця за рахунок цільових пільгових державних кредитів осіб, які зараховані на навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб на основі повної загальної середньої освіти – не пізніше 09 серпня.

Зарахування на навчання вступників за рахунок цільових пільгових державних кредитів, за кошти фізичних та/або юридичних осіб – не пізніше 30 вересня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів