Поділитись:

Як, попри суди, на Волині виконують бюджет

П'ятниця, 22 березня 2019, 12:05

Недавно від представників обласної ради лунали звинувачення на адресу голови обласної державної адміністрації щодо „позбавлення волинян бюджету”, бездіяльності департаменту фінансів, складання постійного розпису бюджету. Натомість сьогодні вже звучать претензії через те, що обласний бюджет таки виконується.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова ВОДА Олександр Савченко. 

Обласна адміністрація і надалі вважає, що рішення про обласний бюджет на 2019 рік ухвалене обласною радою з порушенням законодавства. Цю позицію виконавча влада буде продовжувати відстоювати в судовому порядку.

Однак обласна адміністрація вжила всіх необхідних заходів щодо організації виконання обласного бюджету відповідно до вимог бюджетного законодавства. У зв’язку з поданням позову, департаментом фінансів було сформовано тимчасовий розпис на січень-березень цього року, що забезпечило безперебійне фінансування усіх першочергових витрат. 

Формування постійного розпису здійснено на підставі ухвали суду щодо забезпечення позову обласної державної адміністрації винятково у правовому полі, а не через «бажання чиновників уникнути кримінальної відповідальності». Адже відповідно до Конституції України та законодавства України, політичні партії, депутати, апарат обласної ради не мають жодного стосунку до процесу організації виконання бюджету, як і не несуть відповідальності за це, – наголосив Савченко. 

Задля недопущення розпорядниками коштів бюджетних правопорушень при складанні постійного розпису усі витрати, які зазначені у позовній заяві, відтерміновані на другу половину року, до кінцевого рішення суду.

Обласна державна адміністрація послідовно продовжує роботу щодо приведення рішення про обласний бюджет на 2019 рік у відповідність до законодавства.15 березня 2019 року до обласної ради подано проект рішення про внесення змін до обласного бюджету, яким пропонується вилучити з бюджету зміни, включені до нього з порушенням законодавства на пленарному засіданні обласної ради.

Ключовим є відновлення знятих на сесії ради без обгрунтувань витрат на функціонування обласного перинатального центру – 17 млн грн, на реалізацію заходів у сфері фізичної культури і спорту – 5 млн грн, на розвиток дорожньої інфраструктури за рахунок субвенції з державного бюджету – 368,1 млн грн, на спрямування місцевим бюджетам субвенції на придбання житла дітям-сиротам – 1,1 млн гривень. Внесення таких змін до обласного бюджету на 2019 рік дозволить повернути питання формування і затвердження бюджету у правове русло.

Крім того, у проекті рішення враховано розподіл додаткового фінансового ресурсу обласного бюджету, так званих залишків – а це понад 300 млн грн на співфінансування великих регіональних проектів, використання коштів державного дорожнього фонду, продовження проектів реформування медичної галузі та розвитку сільської медицини.

Нагадаємо: 20 грудня на сесії обласної ради голова бюджетної комісії Ірина Вахович повідомила про зміни до проекту бюджету на 2019 рік, в яких було запропоновано зняти гроші з перинатального центру та направити їх на інші потреби. Ірина Михайлівна пояснила цю бюджетну ротацію тим, що все одно в перинатальному центрі немає стільки працівників, щоб використати ці кошти, а коли штат доукомплектують новими працівниками, депутати повернуть 17 мільйонів медикам в разі, якщо за підсумками першого півріччя буде перевиконання бюджету. 

Голова ОДА Олександр Савченко категорично заперечив проти такої пропозиції, бо право формувати проект бюджету та вносити його на розгляд депутатів відповідно до законодавства має винятково облдержадміністрація. Тому виносити на голосування проект, який самовільно відкоригували депутати – це порушення законів України. 

Тому ОДА подала позов до суду про скасування рішення Волинської обласної ради про обласний бюджет на 2019 рік. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів