Поділитись:

Гриби можуть «знизити ризик проблем мозку»

П'ятниця, 22 березня 2019, 23:26
Гриби можуть «знизити ризик проблем мозку»
ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

Вживання грибів більше ніж два рази на тиждень може запобігти проблемам пам'яті та мови, що виникають після 60-ти років, ‒ пише ВВС.

Унікальний антиоксидант, присутній у грибах, може мати захисний ефект на мозок, показали дослідження. Чим більше грибів люди їли, тим краще вони складали тести мислення й обробки.

Хоча дослідники кажуть, що не вдалося довести прямий зв'язок між вживанням грибів і функцією мозку. Результати дослідження Національного університету Сінгапуру базувалися на 663 дорослих  у віці старше 60 років, чиї дієти та спосіб життя відстежувалися з 2011 по 2017 рік.

Протягом шестирічного дослідження вчені виявили, що вживання в їжу грибів знизило шанси легких когнітивних порушень, так що приблизно дев'ять з 100 осіб, які їли понад дві порцій на тиждень, були діагностуванні, у порівнянні з 19 з 100 серед тих, хто їв менше однієї порції.

«Заохочення»

Легкі когнітивні порушення можуть змусити людей забувати, вплинути на їхню пам'ять і викликати проблеми з мовою, увагою і розміщенням об'єктів у просторах, але зміни можуть бути незначними. Це недостатньо серйозно, щоб визначити його як слабоумство.

Учасників дослідження запитали, як часто вони вживали шість різних видів грибів: oyster, shiitake, white button, сушені, золотисті і консервовані. Ті хто їв гриби, краще виконували тести на мозок і виявили, що вони мають вищу швидкість обробки – і це було особливо помітно у тих, хто їв понад дві порцій на тиждень, або понад 300 грамів.

«Це співвідношення є дивовижним і обнадійливим», ‒ сказав доцент Лей Фен, головний автор дослідження, з університетського відділу психологічної медицини.

«Здається, що загальнодоступний один інгредієнт може драматично вплинути на когнітивний спад. Але ми говоримо про поєднання багатьох факторів – чай, зелені листові овочі, горіхи й риба також корисні».

Дослідники вказують на те, що гриби є одним з найбагатших дієтичних джерел ерготионеіна ‒ антиоксиданта і протизапального, який люди не можуть виробити самостійно. Гриби також містять інші важливі поживні речовини і мінерали, такі як вітамін D, селен і спермідин, які захищають нейрони від пошкодження. Але ще потрібно пройти довгий шлях, перш ніж можна буде встановити докази прямого зв'язку.

Дієта і фактори способу життя

Це дослідження базується на інформації, де повідомляється, про споживання грибів та інших дієтичних факторів, які можуть бути неточними, визнали дослідники. Доктор Джеймс Пікетт, керівник досліджень Товариства Альцгеймера, сказав:

«Є багато факторів, які сприяють розвитку деменції, і, за підрахунками, до третини випадків можна запобігти зміною способу життя, включаючи дієту. Деменція є однією з 10 головних причин смерті, але люди можуть вживати заходів для зниження ризику, тому важливо, щоб ми спиралися на наші рекомендації щодо послідовних доказів, які складаються в результаті багатьох досліджень, і не захоплюються результатами. будь-якого одного дослідження».

Таким чином, в той час як їжа дієта повна фруктів і овочів, у тому числі грибів, є відмінною відправною точкою, наша найкраща порада – скоротити вживання цукру і солі, бути фізично активними, пити в міру й уникати куріння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновлення біологічних функцій шкіри усуває "запалення-старіння"

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів