Поділитись:

Вчені придумали, як тримати предмети в повітрі за допомогою світла

Неділя, 24 березня 2019, 23:46

У доповіді, що з'явилася в Інтернеті в номері журналу Nature Photonics 18 березня, дослідники з Caltech демонструють теоретичні засоби, що дозволяють як мікро-, так і макрооб'єктам підніматись, створюючи специфічні нанорозмірні структури на їхніх поверхнях.

Дослідження було проведено в лабораторії Гаррі Атуотера, професора з прикладної фізики і матеріалознавства Говарда Хьюза в Відділі інженерії та прикладної науки Каліфорнійського технічного інституту, і може мати наслідки для розвитку двигунів нового покоління, – повідомляє technology.org.

При описі так званого "оптичного пінцету" – інструменту, який дозволяє маніпулювати крихітними об'єктами, використовуючи радіаційний тиск різко зосередженого лазерного променя, перший автор нового дослідження Огнєн Ілліч пояснив його обмеження.

"Можна піднімати м'яч для пінг-понгу, використовуючи постійний потік повітря з фена. Але це не спрацювало б, якби м'яч для пінг-понгу був занадто великий, або якби він був занадто далеко від фена, і так далі", – розповів він.

До слова, інструмент приніс Артуру Ашкіну Нобелівську премію в 2018 р.

Новий підхід, з іншого боку, міг би дозволити рух двигунів на різних масштабах і не вимагав би нічого більше, ніж облаштовування поверхні відповідних об'єктів специфічною наномасштабною картиною, яка взаємодіє зі світлом таким чином, щоб тримати його в центрі балки, усуваючи необхідність у високофокусованих лазерах.

Згідно з Атуотером, метод може бути використаний для прискорення ультралегкого космічного апарату без палива, призначеного для міжпланетного (можливо, навіть міжзоряного) або навіть релятивістських швидкостей з використанням джерела лазерного випромінювання.

"Ми придумали метод, який міг би підняти макроскопічні об'єкти. Існує сміливе та цікаве застосування цієї техніки як засобу для руху нового покоління космічних апаратів. Ми ще насправді далекі від цього, але ми перебуваємо в процесі випробування” – сказав Атуотер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метеорологи розповіли, чому у Луцьку буває не точний прогноз погоди

Надрукувати
мітки:
коментарів