Поділитись:

Слідом за субсидіями: в Україні хочуть пільги видавати грішми

Понеділок, 25 березня 2019, 09:32
Слідом за субсидіями: в Україні хочуть пільги видавати грішми

Кабмін готується монетизувати не тільки субсидії на житлово-комунальні послуги, а й пільги щодо їх оплати для тих, кому вони передбачені. 

Про це йдеться в проекті постанови уряду, який повинен бути ухвалений і набути чинності не пізніше за 1 травня 2019 року, оскільки з цієї дати почнеться загальна монетизація, – пише "Сегодня".

Механізм

Згідно з проектом постанови, порядок виплати компенсації за пільгами аналогічний порядку виплати монетизованих субсидій для тих, хто отримує їх через "Ощадбанк", за одним винятком: за бажанням пільговика виплати можуть бути або в безготівковій формі, як і зараз, або в готівковій, як для субсидіантів. У першому випадку в платіжках буде вказана сума до оплати з урахуванням пільги (наприклад, 50 %). Заощаджену суму, якщо така залишиться, переведуть після 1 червня на рахунок одержувача в "Ощадбанку", і її можна буде перевести в готівку. Для отримання пільги готівкою треба буде відкрити рахунок в "Ощадбанку", куди надійдуть гроші на оплату компослуг, при цьому в платіжках вкажуть повну суму до оплати.

Кому монетизують пільги

Нагадаємо, з 2015 року діє новий порядок надання пільг для більшості пільгових категорій населення: учасників війни, дітей війни, багатодітних сімей та інших. Тим, у кого розмір доходів перевищує суму, що дає право на податкову пільгу, скасовані знижки на оплату житлово-комунальних послуг, розмір яких становить 25-75% від суми виставлених постачальниками рахунків. А податкова пільга дорівнює 1,4 прожмінімуму на 1 січня поточного року і щороку збільшується, 2019 році вона становить 2690 грн/особу. Тим, у кого доходи більше, Мінсоцполітики рекомендувало оформити субсидію, що і зробили більшість пільговиків, щоб платити за компослуги менше. Багато при цьому навіть виграли, бо сума субсидії виявилася більше покладеної їм 25-50%-вої знижки як пільговикам. Пільг, незалежно від їх доходів, не позбавлені тільки інваліди війни (для них компослуги безкоштовно), учасники бойових дій, в тому числі в АТО і ООС, ветерани війни, чорнобильці I і II категорій, інваліди армії, ветерани військової служби та МВС ( відслужили не менше 25 календарних років або нагороджені медаллю СРСР "Ветеран Збройних Сил").

Думка експертів: монетизація потрібна 

Фахівці з субсидій по-різному оцінюють нововведення, адже наразі неясно, наскільки чітко працюватиме механізм монетизації субсидій, а Кабмін вже готується розповсюдити його і на пільговиків.

Правильно, що пільговикам залишили вибір: залишитися на колишній схемі оплати компослуг або перейти на нову, з отриманням живих грошей, – аналізує старший консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький. – Ще живі 90-річні ветерани Другої світової, які ніколи не платили за "комуналку". Навряд чи варто щось міняти для таких людей похилого віку, багато з яких ледве пересуваються, змушуючи їх ходити до відділення банку, укладати договір, отримувати на руки гроші, стояти з платіжками до каси або просити когось зробити все це за них. А ось молодим героям АТО, напевно, краще отримати на руки готівку і самостійно нею розпорядитися

Водночас Левицький вважає, що від системи пільг треба поступово йти в принципі, замінивши їх, наприклад, грошовими виплатами, які не прив'язані до компослуги, проїзду, безкоштовних путівок, лікування і т.д. З ним згоден і експерт з субсидій і пільг Андрій Никончук:

Пільга відрізняється від субсидії насамперед тим, що пільга – статусна величина, а субсидія залежить від величини доходів. Пільгу неможливо підрахувати, а субсидію можна, виходячи, як вже зроблено, з соціальних норм споживання компослуг. Наприклад, пільговик-городянин багато користується безкоштовним проїздом в міськтранспорті, а рівний з ним за статусом пільговик-селянин – ні. Тому потрібно обом дати грошей на проїзд, сплативши певну кількість поїздок, це діє в низці міст країни

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів