Поділитись:

Мутації в некодуючих генах можуть відігравати велику роль у регулюванні раку, - вчені

Понеділок, 25 березня 2019, 23:26
Мутації в некодуючих генах можуть відігравати велику роль у регулюванні раку, - вчені

РНК, транскрибована з генів, які, здається, не кодують нічого, може відігравати важливу роль у регулюванні раку, свідчить нове дослідження, – повідомляє technology.org.

Ряд цих фрагментів, що не кодують РНК, лежать поруч з відомими генами раку. Розуміння того, як вони взаємодіють з цими раковими генами, може відкрити нові шляхи для розуміння поведінки раку та лікування.

Під керівництвом Каннанганатту Прашште, професора клітини та біології університету Іллінойсу, дослідники виявили, що певний ген пухлини раку молочної залози потребує транскрипції РНК з його протилежної нитки ДНК для функціонування у здорових клітинах. Вони опублікували свою роботу в журналі PLOS Genetics.

"Ми знаємо, що багато мутацій в клітинах раку молочної залози трапляються на некодувальних областях геному", – сказав Пратанш.

"Якщо ці мутації сприяють раку, але не кодують білок, що вони роблять?"

По-перше, дослідники проаналізували вираження РНК в клітинах типу раку молочної залози, відомого як трьи негативний рак молочної залози, і у здорових клітинах грудей. Вони виявили значні відмінності в тому, що більше 1800 довгих некодуючих РНК. Близько 500 з них були переписані з місць на протилежний ланцюг ДНК з відомих генів, що кодують білок. Такі РНК називаються «антисенсовими», оскільки вони транскрибуються з нитки, що лежить навпроти кодувального або «сенсового» фрагмента ДНК.

«Деякі антисенсові РНК виявили кореляцію з генами, що кодують їх білки. Серед цих генів, що кодують білок, є кілька генів, пов'язаних з раком, з відомими функціями в прогресії пухлини », – сказав Махді Хадхаліха, перший автор статті й недавній випускник групи Прашанта.

"Кореляція між цими раковими генами та їх антисмислова РНК може бути ключем до того, що РНК можуть потенційно функціонувати при прогресуванні раку шляхом регулювання вираженні цих асоційованих з раком генів."

Дослідники зосереджувалися на антисенсових РНК на добре вивченому гені пухлинного супресора, який називається PDCD4, який дещо дезактивується в трьох негативних клітинах раку молочної залози. Вони ставили собі питання, чи може знижений рівень антисенсової РНК PDCD4 в клітинах раку молочної залози сприяти дезактивації гена PDCD4.

При вивченні молекулярних механізмів як РНК PDCD4, так і його   аналога, вони виявили, що обидва вони мають вирішальне значення для функціонування гена PDCD4 у нормальних клітинах молочної залози.

"Ми помітили, що антисенсова   РНК PDCD4 стабілізує білок, кодує РНК PDCD4, зв'язуючись з ним і захищаючи його від деградації в клітці", – сказав Пратанш.

Коли антисенсова PDCD4 була відновлена в ракових клітинах, зростання клітин було пригнічене, і вони були менш здатні мігрувати і розповсюджуватися.

Це свідчить про те, що у пацієнтів, де активність пухлин-PDCD4 є низькою, ми потенційно можемо збільшити його активність, активуючи антисенсова РНК PDCD4. Теоретично, ми повинні бути в змозі посилити вираження пухлини в ракових клітинах », – сказав Пратанш.

Дослідники кажуть, що приклад PDCD4 показує, що мутації в генах, які, здається, не кодуються, можуть допомогти заповнити прогалини в розумінні механізмів раку, а також як регулюється вираження гена в клітині. Члени групи Прашташа планують вивчити більше антисенсової РНК, яку вони ідентифікували як імовірну роль у трьох негативних раках молочної залози. Вони також планують продовжувати вивчення PDCD4 та його антисенсової РНК на тваринах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гриби можуть «знизити ризик проблем мозку»

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
22 березня 2024