Поділитись:

Декларуючи доходи, кожен фінансово підтримує незалежність держави, – Світлана Савчук

Середа, 27 березня 2019, 08:30
Декларуючи доходи, кожен фінансово підтримує незалежність держави, – Світлана Савчук

Практика декларування доходів, що в Україні впроваджена вже понад десятиліття, поки не передбачає подання декларацій усіма без винятку громадянами. Втім значна кількість волинян щороку звітується у податкових інспекціях про доходи за попередній рік. Виконати цей конституційний обов’язок – подати річну податкову декларацію – закон зобов’язує до 1 травня.  

Про те, які доходи декларують волиняни та фінансовий ефект для бюджетів нинішньої деклараційної кампанії, розповіла начальниця Головного управління ДФС у Волинській області Світлана Савчук.

– Світлано Павлівно, звична для багатьох європейських країн процедура подання декларації викликає чимало запитань у наших громадян, найчастіше – хто повинен подавати декларацію. Кого закон зобов’язує відзвітуватися у податковій про минулорічні доходи та для чого це варто робити?

–  Умовно всіх декларантів можна поділити на дві групи. Перша – це громадяни, які відповідно до ст. 67 Конституції України, щорічно звітуються про отримані доходи за минулий рік, з яких не сплачено податків. Зробити це треба до 1 травня.

Друга група – це громадяни, які подають декларацію з тим, щоб скористатися правом на податкову знижку. До речі, декларація для отримання податкової знижки, тобто часткового відшкодування витрат на навчання, страхування, іпотечне кредитування подається протягом усього року.

Потреби звітуватися кожному про доходи немає, оскільки всі легально працюючі підприємці подають передбачену законом звітність і сплачують податки у визначені терміни, а працедавці виконують роль податкового агента щодо своїх найманих працівників, тобто нараховують і сплачують передбачені законом для фізичних осіб податки.

Тому ми завжди запрошуємо  подати декларацію лише тих, хто отримав спадщину, продавав рухоме і нерухоме майно, здавав майно в оренду, отримав іноземні доходи,  чи інші, з яких не сплачено податків. Тобто, якщо у минулому році, Ви отримали доходи, але не сплатили податків, запрошуємо подати річну податкову декларацію у Центрі обслуговування платників за місцем своєї реєстрації. Наші фахівці допоможуть правильно заповнити звітний документ і визначити до сплати суму податкових зобов’язань.

До речі, сплатити нараховані податки, а це ПДФО та військовий збір, треба протягом шістдесяти днів від моменту подання декларації.

Саме сплачені податки – це посильна індивідуальна фінансова  підтримка країни, громади та безпеки кожного з нас. Це і є відповідь на питання чому варто декларувати доходи.     

 Чи є підстави вважати, що нинішня деклараційна кампанія буде успішною? Скільки податків до бюджету від декларантів отримає Волинь?

– На доходи, які декларуються, нараховується військовий збір і податок на доходи фізичних осіб. Військовий збір надходить до держбюджету і використовується на потреби армії, ПДФО – частково до державного, а решта – до бюджету громади, на території якої зареєстрований декларант. За останніми даними про доходи вже відзвітувалося понад 3 000 волинян. 1 540 волинян задекларували доходи з метою отримання податкової знижки. Решта визначили до сплати 8,3 мільйона гривень ПДФО та 1,4 мільйона гривень військового збору. Тобто, загалом до бюджету волинські декларанти сплатять 9,7 мільйона гривень, це вдвічі або на 4,8 мільйона гривень більше проти минулорічних показників. Позитив, якщо не успіх, очевидний. Втім про остаточні цифри зможемо говорити після 1 травня.

– У час стрімкого розвитку і вдосконалення інформаційних технологій шукати час для візиту в податкову, де треба стояти в черзі, заповнювати паперову звітність – процедура обтяжлива, особливо для тих, хто користується електронним форматом спілкування. Що пропонує ДФС мобільним і динамічним людям?

– Понад двадцять сучасних  і зручних електронних сервісів, зокрема, подання декларації  online. Подати декларацію можна не відвідуючи податкову інспекції, скориставшись Електронним кабінетом, який розміщений на єдиному вебпорталі ДФС. Маючи електронний цифровий підпис, громадяни можуть з будь-якого місця відзвітуватися про доходи.

Отож, громадянин сам обирає спосіб подачі декларації – особисто, або уповноваженою особою, поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше, ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації. Тим часом, ДФС пропонує більш сучасний формат звітування – через Електронний кабінет, з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису. Тобто, кожен може самостійно обрати найбільш зручний і доступний спосіб спілкування з ДФС.

– Традиційна щорічна інтрига деклараційної кампанії – кількість мільйонерів. Тож, хто вони волинянимільйонери та про які доходи звітуються?

– Про доходи, що перевищують мільйон гривень вже відзвітувалося 11 громадян. Переважно, це громадяни, які успадкували або отримали в дарунок вартісне майно, отримали доходи у вигляді додаткового блага. Один волинянин свої мільйонні доходи отримав у вигляді інвестиційного прибутку (до сплати визначено 1,5 млн. грн. ПДФО та 0,2 млн. грн. військового збору), а другий – іноземні доходи.

Оскільки попереду ще місяць деклараційного процесу, можливо до когорти волинян-мільйонерів приєднається кілька осіб. Саме квітень завжди найбільш активний місяць.

– Очевидно, що пікове навантаження на Центри обслуговування платників припадає саме на квітень останній місяць деклараційної кампанії завжди найбільш продуктивний. Що порадите волинянам, які планують візит у податкову?

– Насамперед, не зволікати. Звичайно ж, ми працюватимемо до останнього декларанта і намагатимемося допомогти кожному. Однак, краще заздалегідь подати декларацію, щоб не створювати ажіотажу в останні  передпасхальні дні. Всім, хто вмілий користувач у мережі Інтернет краще звітуватися дистанційно - цей крок зекономить час. І звичайно ж, не забути сплатити визначені у декларації податкові зобов’язання. Сплачені податки – це посильна інвестиція у розвиток країни, яка потребує уваги і турботи кожного з нас.

Надрукувати
мітки:
коментарів