Поділитись:

Кошти з бюджету області спрямовуються лише туди, де є серйозне "лоббі", – депутат Волиньради

Четвер, 05 травня 2016, 21:00
Кошти з бюджету області спрямовуються лише туди, де є серйозне «лоббі», – депутат Волиньради

Від того, як волинські депутати розпорядяться фінансовим ресурсом регіону на найближчій сесії Волиньради у травні, що складає біля 150 мільйонів гривень, залежатиме, якої мети прагне досягнути місцева влада: розвивати обласну соціально-економічну інфраструктуру, або спрямує гроші "на проїдання".

Про це написав депутат Волинської обласної ради Михайло Імберовський на своїй сторінці у Facebook.

Із його слів, вільний залишок коштів обласного бюджету без врахування освітньої та медичної субвенцій складає 60,7 мільйонів гривень, із яких ОДА планує передати на програми, що мають фінансуватися з державного бюджету майже 10 мільйонів гривень.

"Це гроші, які вилучаються з бюджету нашого краю і будуть використані органами СБУ, Національної поліції, військовими частинами та іншими силовими підрозділами центральної влади на місцях для друкування рекламної та бланкової продукції, закупівлю пального, будівельних матеріалів, та інструментів, ліжок, запасних частин, ремонту складських приміщень.

Михайло Імберовський вважає виділення коштів із обласного бюджету на ці заходи недоцільним, оскільки проконтролювати цільове використання видатків буде неможливо. Окрім того, значні суми "на оборону" виділяються з держбюджету.

"В області сьогодні налічується 31 недобудований об'єкт соціально-культурної сфери на суму 457,167 мільйонів гривень, в той же час гроші на їх завершення не виділяється, але "вирішуються" питання про фінансування нових закладів і установ. Із освітньої субвенції виділяють більше 13 мільйонів на добудову спортзалу та ремонт військового ліцею, хоча в останні чотири роки цьому навчальному закладу в обласному бюджеті уже виділено понад 10 мільйонів на такі ж заходи. Облдержадміністрацією, без прозорого відбору виділяються кошти на ремонт сільських клубів у селах Заріччя Володимир-Волинського, Цир Любешіського районів, поточні ремонти сіл Привітне Локачинського і Гута Ратнівського районів", – зазначає депутат.

Михайло Імберовський підкреслив, що не став дорікати лише ОДА, адже новообрані депутати не дуже поспішають долучатися до формування переліку об'єктів, що фінансуються за кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), хоча це могло б розвантажити бюджет.

"Спрямовуються чималі кошти і на співфінансування проектів державного фонду регіонального розвитку, які за діючими правилами мають передбачатись у місцевих бюджетах. Складається враження, що фінансовий ресурс спрямовується лише туди, де є серйозне "лоббі", – резюмував він.

Ще 10,5 мільйонів гривень хочуть використати на співфінансування шкільних автобусів, хоча для таких заходів в обласному бюджеті є залишок освітньої субвенції 65,7 мільйони гривень. Із освітньої субвенції на придбання автобусів планують ще 27 мільйонів гривень.

"Якщо вірити запевненням керівництва облдержадміністрації, що придбання буде здійснюватись на умовах співфінансування з державного і місцевих бюджетів то загальна сума коштів на цю мету буде становити більше 70 мільйонів, за які можна придбати 46 одиниць транспорту. Наміри декларуються благі, але їх реалізація викликає великий сумнів, тому що профільною обласною програмою придбання шкільних автобусів не передбачено, а місцеві бюджети для цього неохоче виділяють кошти, дивуючись для чого закупляти новий транспорт, коли діючий зачасту використовується не за призначенням, а для обслуговування весіль, вечірок та слугує за особисте авто директорів шкіл і керівників районних управлінь освіти", – пише у себе на Facebook Імберовський.

Тому на мою думку, зараз частину цих коштів доцільніше було б спрямувати на добудову тієї ж Любохинівської школи, про що обіцяв громаді села, депутатам Старовижівської райради і у відповідях на мої депутатські запити та звернення Володимир Петрович Гунчик, щоб в теплу пору року проводити роботи (завершити третій поверх і накрити), а на автобуси кошти виділити після внесення відповідних змін до Програми, за результатами перевиконання дохідної частини бюджету за перше півріччя 2016 року, адже прогнози за запевненнями ОДА у виконанні цьогорічного бюджету досить оптимістичні. Але про Любохинівську школу схоже знову забули…

Михайло Імберовський закликав депутатів обласної ради проаналізувати усі статті видатків бюджету, аби прийняти на майбутній сесії виважене рішення щодо розподілу коштів громади.

Надрукувати
мітки:
коментарів