Поділитись:

Інженер-дослідник пояснив, чому час летить, коли ми старіємо

Вівторок, 26 березня 2019, 23:26

"Чому мені здається, що чим старше ми стаємо, тим швидше минає час? Яка фізична основа для враження, що деякі дні повільніше інших? Чому ми схильні зосереджуватися на незвичайному (сюрпризі), а не на всюдисущому сьогоденні?", – запитує Адріан Бежан, професор машинобудування Університету Дьюка Дж. А. Джонс в статті, опублікованій 18 березня в журналі European Review.

За словами Бежана, майже загальна зміна суб'єктивного сприйняття часу в міру старіння людей можна пояснити зниженням швидкості, з якою наш мозок формує і обробляє ментальні образи, повідомляє technology.org.

“Люди часто дивуються тому, як багато вони пам'ятають з днів, які, здавалося, тривали вічно в їх юності", – сказав Беджан.

"Справа не в тому, що їх переживання були набагато глибше або більше, просто вони оброблялися дуже швидко.”

Розглядаючи чисто механістичні пояснення феноменів свідомості, ми часто можемо відчувати деяке недовір'я, однак теорія Бежана досить елегантна і проста – по мірі того, як наш мозок старіє, він утворює все більше число зв'язків, тим самим збільшуючи час, необхідний для проходження електричних сигналів.

Що ще гірше, коли створені ці нейронні зв'язки, стають менш стабільними й більш зношеними по мірі старіння мозку, що, у свою чергу, ще більше знижує швидкість генерації ментальних образів.

В якості пов'язаного з цим доказом Бежана, також піднімає питання про те, як швидко немовлята, як правило, бігають очима по кімнаті – простіші й більш жадібні до інформації мізки обробляють і інтегрують нові дані більш ефективно, ніж більш досвідчено.

З огляду на те, що люди похилого віку формують менше образів одночасно, з цього випливає, що вони також проходять меншу кількість свідомого досвіду, що призводить до, здавалося б, швидшого плину часу.

"Людський розум відчуває зміну часу, коли змінюються сприйняті зображення", – пояснив Бежан. "Сьогодення відрізняється від минулого, тому що ментальне бачення змінилося, а не тому, що хтось дзвонить за годинником. У молодості дні здаються довшими, бо молодий розум отримує за один день більше образів, ніж той самий розум у старості.”

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мутації в некодуючих генах можуть відігравати велику роль у регулюванні раку, - вчені

Надрукувати
мітки:
коментарів