Поділитись:

Британія: у собаки вперше виявили геном лікарсько-стійкої супербактерії

Середа, 27 березня 2019, 06:46
Британія: у собаки вперше виявили геном лікарсько-стійкої супербактерії

Бактерії, стійкі до класу потужних антибіотиків "останньої інстанції" – карбапенемів, нещодавно були зареєстровані у собаки вперше.

У дослідженні, опублікованому в журналі "Антимікробна хіміотерапія", було виявлено, що ізолят Escherichia coli, культивований з рани у спрингер-спанієлі, містить відомий ген резистентності до карбапенему, а також гени стійкості до інших широко використовуваних антибіотиків, таких як цефалоспорини, за даними technology.org.

"У всьому світі дуже мало повідомлень про карбапенем-резистентних ізолятах у домашніх тварин і хоча поширеність, виявлена в цьому дослідженні, була низькою (0,5%), це було ще несподівано", – каже доктор Доріна Тімофте, яка керувала дослідженням в інституті ветеринарної науки.

«Карбапенеми не дозволені до використання у тваринах ЄС або Великобританії, але ці дані викликають занепокоєння через тісний контакт між домашніми тваринами та людьми, які дозволяють бактеріям переходити між видами. Хоча епідеміологічні дані не були доступні для нас, щоб визначити походження цієї карбапенем-резистентного ізоляту, схожість його генетичного фону з людськими ізолятами, несуть ті ж гени резистентності тут, у Великобританії, припускається, що він дійсно може бути людського походження.

Робота виконувалася як частина майстер-проекту, а також вивчали бактеріальні ізоляти, культивовані з клінічних зразків, поданих до однієї британської діагностичної лабораторії, які отримували зразки з 34 ветеринарних практик Великобританії з вересня 2015 року по грудень 2016 року.

Дослідники стверджують, що «дивовижний» висновок підкреслює необхідність рутинного лабораторного визначення резистентності карбапенема в ізолятів компаньйонів і поліпшення антимікробного контролю у ветеринарній практиці.

Протягом останніх двох десятиліть різноманітні лікарські стійкі патогени, такі як метицилін-резистентний золотистий стафілокок (MRSA), були пов'язані з перевезенням і захворюванням у домашніх тварин. Спостереження за стійкістю до часто використовуваних ветеринарних антибіотиків зросло, проте спостерігається стійкість до антимікробних препаратів «останньої інстанції», таких як карбапенеми, що означає, що цей тип резистентності може залишатися непоміченим.

"Ветеринарні діагностичні лабораторії відіграють важливу роль у спостереженні за АМР, моніторингу тенденцій резистентності та виявленні нових формувань резистентності, але в даний час скринінг на стійкість до антимікробних препаратів в крайньому разі є добровільним", пояснює доктор Тімофте.

Обидві стратегії ВООЗ та Великобританії для боротьби з антимікробною стійкістю показали, що існує потреба у збільшенні доступу до даних спостереження, оскільки це може допомогти розробникам переглянути рекомендації щодо боротьби з АМР.

Для вирішення поточного дефіциту фахівців у галузі ветеринарної клінічної мікробіології, Університет Ліверпуля створив перший у Великобританії Європейський коледж ветеринарного мікробіологічного навчального центру, який буде готувати фахівців з ветеринарної клінічної мікробіології, включаючи антимікробний контроль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшення рівня СО2 не сприяє росту рослин так, як вважалося раніше

Надрукувати
мітки:
коментарів