Поділитись:

Чувак йде в президенти "чисто поржать", – Соня Кошкіна про вибори та кандидатів

Четвер, 28 березня 2019, 17:45
Чувак йде в президенти

Шеф-редактор видання "Лівий берег" Соня Кошкіна розповіла про президентські вибори, Володимира Зеленського та Ігоря Коломойського, а також про перші кроки на президентській посаді потенційних глав держави.

Розмовляв із Сонею Кошкіною ведучий програми "Апокриф" на Радіо НВ Сергій Рахманін, – пише "Новое Время".

Видання публікує обрані цитати відомої журналістки з цього інтерв'ю. 

Про розмову з Коломойським щодо висунення Зеленського

В квітні я мала телефонну розмову з [українським олігархом] Ігорем Коломойським, і він мені сказав, що [шоумен Володимир] Зеленський точно балотуватиметься. Дослівно це звучало так (я даю вам 200 %), я кажу: "Але ж він комедійний актор". На що Коломойський дослівно каже: "Чем клоун хуже кондитера?"

Проходить буквально декілька днів – ми зустрічаємося з Зеленським на одному заході. Я кажу, що "вже прийнято рішення про те, що ви балотуватиметеся". Він каже: "Звідки ви знаєте, що прийнято рішення?" – він абсолютно щиро це казав.

Я кажу: "Ну, Ігор Валерійович розказує це всьому Києву, я не думаю, що він тільки зі мною про це говорив". Він говорить: "А, ну если Игорь Валерьевич сказал, тогда...", – розвів руками. Ну що йому було відповісти в цій ситуації?

Сказати, що Зеленський є абсолютно повністю підконтрольним Ігорю Валерійовичу – я би цього не казала. Я думаю, що починалося все одним чином, а наразі вже Володимир увійшов у кураж, увійшов у смак процесу і абсолютно переконаний в тому, що він може чогось досягти самостійно, може діяти самостійно.

Про схожість Зеленського з Трампом

Щодо Зеленського: я хочу підкреслити, що це не кандидат проти всіх – за нашими власними дослідженнями Інституту Горшеніна, скоріше можна говорити про тренд антиелітарного кандидата, він проти еліт загалом. Цей тренд, до речі, свого час спрацював в Америці з [президентом Дональдом] Трампом – не можна сказати, що Трамп "нищєброд", який прийшов нізвідки, абсолютно ні, – однак він нетиповий представник політичного спектру (на той момент, коли він обирався).

Про те, хто виграє за будь-якого результату президентської кампанії

Ми вчора були свідками заяви [лідера партії Батьківщина] Юлії Володимирівни [Тимошенко] про те, що вона готова об'єднуватися з [головою партії Громадянська позиція] Анатолієм Гриценком, однак я не думаю, що це відбудеться одразу (якщо взагалі відбудеться). Єдина людина, яка точно виграє за результатами цієї кампанії, якими б вони не були, -– це Володимир Зеленський. Навіть якщо в суботу він вийде на "блакитні екрани" каналу 1+1 і скаже: "Вибачте, я пожартував", – він точно від цього не програє. Його вже не встигнуть викреслити з бюлетенів. Він точно не програє, він набере свої бали для парламентських виборів.

Про дії Тимошенко в разі поразки на виборах

Я думаю, що Юлія Володимирівна взагалі не визнає будь-який результат, якщо це не буде її перемога (в будь-якому випадку, одразу цього не зробить). Вона не один раз сама це підкреслювала і не один раз сама про це заявляла, що вона не вірить у чесну перемогу, наприклад, того ж [діючого президента] Петра Порошенка, що вона готується до моніторингу можливих фальсифікацій, до оскарження результатів виборів.

Ми не знаємо, що буде на виборах, але я не дуже вірю, що навіть якщо трапиться щось екстраординарне, то Майдан може зібратися за покликом лише однієї людини. А ось чи є в неї технічна можливість організувати Майдан – теж дуже велике питання.

Про перемовини Кличка та Луценка

Ще півроку тому велися перемовини пана [Віталія] Кличка [мера Києва, – ред.] з паном [Юрієм] Луценком [генеральним прокурором, – ред.] щодо спільної позиції на парламентських виборах. Я тоді запитувала в них обох: "Слухайте, ви обидва – вихідці з команди президента, особливо Юрій Віталійович Луценко. Це взагалі нормально, коли мер міста, формальний голова Солідарності і очільник Генеральної прокуратури, колишній керівник фракції президента у Верховній Раді фактично за спиною президента ведуть перемовини про об'єднання на парламентських виборах? Це взагалі як?"

На що вони обидва говорили "ха-ха-ха, ще багато часу, ми подивимося". Однак я думаю, що відповідь на це запитання наразі напряму залежить від результатів виборів: якщо Порошенко не стане повторно президентом (а така вірогідність, звісно, існує – як і того, що він повторно стане президентом), то вочевидь, БПП "Солідарність" змінюватиме свою назву, звідти зникатиме прізвище Порошенка, партію очікуватиме ребрендинг, вони боротимуться за місця в парламенті.

Про Зеленського як "відповідального дилетанта"

А чому ми думаємо, що він "відповідальний дилетант"? Я перепрошую, – чому ми думаємо, що він відповідальний? Чому ми не думаємо про те, що для нього це взагалі просто прикол? Чувак по приколу вирішив спробувати обратися головою країни, "бабах" – спрацювало. "Чисто поржать".

Щодо дилетантизму, я думаю, що зараз на тлі Зеленського Кличко просто почуває себе Нобелівським лауреатом, навіть із його фразочками.

Про те, якими можуть бути перші кроки кандидатів у президенти в разі їх обрання

Якщо вірити Юлії Володимирівні, то вона займатиметься підготовкою прийняття нового закону про референдум, забезпеченням проведення референдуму щодо змін у Конституції.

Якщо вірити Петру Олексійовичу, то він перше, що зробить, – намагатиметься повернути Крим. Я не дуже розумію, як він це зробить, і, швидше за все, це просто передвиборче гасло. Але насправді я думаю, що перше, що він зробить, якщо стане президентом, – намагатиметься поставити під свій контроль усю силову структуру, абсолютно всю, без винятку. І у нього не залишиться абсолютно ніяких "стопів", він матиме п'ять років абсолютної вольниці для себе. Це, насправді, може дуже погано завершитися.

Щодо [кандидата в президенти від Опозиційної платформи За життя] Юрія Бойка мені навіть страшно уявити, я переконана, що він не стане президентом. Однак очевидно, якщо пофантазувати, і так відбудеться, то посилиться роль [проросійського політика] Віктора Медведчука. Зокрема, я нагадаю, що Віктор Медведчук сподівається зайти до парламенту – і навіть очолити його.

Щодо Гриценка: я думаю, це буде презентація пакету якихось адекватних законодавчих змін. Наскільки я знаю, вони зараз у команді напрацьовуються. Не можу сказати, що буде першим, що буде другим, однак я думаю, що це буде пакет якихось перших десяти кроків, які він запропонує парламенту. І, звичайно, дуже важливо зрозуміти, чи він залишатиме прем'єр-міністром [Володимира] Гройсмана, чи якимось чином намагатиметься вплинути на депутатів, аби вони запропонували йому нову кандидатуру.

А щодо Зеленського, то я навіть не знаю, що він може утнути, тому що це абсолютно непередбачувано, це може бути якась, я перепрошую, клоунська витівка. Я не вірю в те, що, обравшись президентом, Володимир Зеленський на наступний день підготує низку якихось корисних законопроектів. І всі ці розмови про те, що "ми це зробимо, наша команда, наші експерти" – це, я перепрошую, не розумію, на кого розраховано.

Пряма мова була незначною мірою відредагована заради збереження стилістичної цілісності матеріалу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленський – тест на схильність нації до політичного самогубства", – основне з інтерв’ю Тимошенко

Надрукувати
мітки:
коментарів