Поділитись:

Лучан штрафуватимуть за продаж і купівлю підсніжників

П'ятниця, 29 березня 2019, 17:11

Практично всі весняні лісові квіти України є на межі зникнення. Щовесни заради наживи знищують 20 мільйонів первоцвітів.

Найбільше страждають підсніжники, їх зривають на продаж понад 10 мільйонів; крокусів та сон-трави – по 3,5 млн, – інформує відділ екології Луцької міської ради. 

Зірвавши всього одну стеблину з трьома первоцвітами, ми знищуємо 42-60 насінин. Для того, щоб виросла, наприклад, доросла квітуча проліска потрібно від 5 до 8 років. Біологи попереджають: одного разу знищений в природі вид не відновиться вже ніким і ніколи. 

Пік торгівлі первоцвітами припадає на березень-квітень. Вже з’явилися на ринках перші зелені пучечки черемші (цибулі ведмежої). Торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушенням Законів України „Про охорону навколишнього природного середовища”, „Про рослинний світ” та Правил торгівлі на ринках.

У березні-травні у місті посилено контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних рослин. Територіальними органами Держекоінспекції в березні 2019 складено 4 протоколи на порушників порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу та передано справи до суду. Рейди контролюючих органів на ринках міста задля попередження та притягнення до адміністративної відповідальності порушників природоохоронного законодавства тривають.

Заборонений продаж усіх диких червонокнижних квітів. Вмовляння перед природоохоронцями, що нібито вони вирощені у теплиці чи біля хати, не мають значення, бо заборона стосується усіх рослин, занесених до Червоної книги України – головного державного документа, який оберігає рослинний та тваринний світ від повного знищення.

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу в сумі від 510 до 1700 грн. та конфіскацію рослин (ст.88-1 КУпАП); ті ж дії, вчинені щодо червонокнижних рослин в межах територій природно-заповідного фонду від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією рослин.

Якщо ви стали свідком незаконного продажу, збору чи транспортування ранніх весняних квітів, повідомте про це Державну екологічну інспекцію у Волинській області за телефоном 72-33-96.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не бідні бабусі, а "квіткова" мафія: волинян закликають не купувати первоцвіти

Надрукувати
мітки:
коментарів