Поділитись:

Кожен другий пацієнт з ВІЛ зазнав ремісії: дослідження

П'ятниця, 29 березня 2019, 23:26
Кожен другий пацієнт з ВІЛ зазнав ремісії: дослідження

Кожна друга людина зазнала стійку ремісію від ВІЛ, після припинення лікування, згідно з дослідженням, опублікованим в Nature.

Про це інформує technology.org.

Доповідь про дослідження, проведене дослідниками UCL і Imperial College London, разом з командами в Кембриджському та Оксфордському університеті, відбувається через десять років після першого такого випадку, відомого як «Берлінський пацієнт».

Обидва пацієнти отримували трансплантацію стовбурових клітин від донорів, що несуть генетичну мутацію, що перешкоджає вираженні рецептора CCR5.

Тема нового дослідження перебувала в стадії ремісії протягом 18 місяців після припинення антиретровірусної терапії (АРВ). Автори говорять, що занадто рано говорити з упевненістю, що він вилікувався від ВІЛ, вони будуть продовжувати стежити за його станом.

"Нині єдиний спосіб лікування ВІЛ – це медикаменти, які пригнічують вірус, які люди повинні приймати протягом усього життя", – сказав провідний автор дослідження, професор Равіндра Гупта з Університету Кембрідж, який очолював дослідження в UCL.

"Знайти спосіб повністю виключити вірус є нагальним глобальним пріоритетом, але це важко, оскільки вірус інтегрується в білі кров'яні клітини свого господаря".

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2017 році в усьому світі проживало близько 36,9 млн. Людей, що живуть з ВІЛ / СНІД, і лише 59% з них отримують АРВ. Майже один мільйон людей щорічно гине від ВІЛ.

У доповіді описується пацієнт чоловічої статі з Великобританії, який вважає за краще залишатися анонімним, а в 2003 році йому поставили діагноз ВІЛ-інфекція, а з 2012 року – антиретровірусну терапію. Пізніше в 2012 році йому поставили діагноз: лімфома Ходжкіна. На додаток до хіміотерапії, у 2016 році він пройшов трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин від донора з двома копіями генетичної мутації (або «алеля»), що перешкоджає вираженню CCR5. CCR5 є найбільш поширеним і найбільш шкідливим типом ВІЛ.

Хіміотерапія може бути ефективною проти ВІЛ, оскільки вона вбиває клітини, що діляться. Заміна імунних клітин тими, які не мають рецептора CCR5, є ключовою у запобіганні відновленню ВІЛ після лікування.

Пацієнт залишався на АРВ протягом 16 місяців після трансплантації, після чого клінічна група та пацієнт вирішили припинити АРВ-терапію, щоб перевірити, чи справді пацієнт був у ремісії ВІЛ.

Регулярна діагностика підтвердила, що вірус пацієнта залишався невизначеним, і він перебував у стадії ремісії протягом 18 місяців після припинення АРВ-терапії (35 місяців після трансплантації). Імунні клітини пацієнта залишаються нездатними до вираження рецептора CCR5.

Доктор Хой Пінг Мок і Фанні Салаш з медичного факультету Кембриджського університету перевірили на вірус, який є «латентним» і не може бути знайдений звичайними лабораторними дослідженнями. Вчені  є частиною лабораторії професора Ендрю Левера, яка розробила дуже чутливий аналіз на латентний вірус.

"Це найнадійніший аналіз, ", – сказав професор Левер. 

Пацієнт є лише другою людиною, яка зареєстрована в стійкій ремісії без АРВ. Перший, Берлінський пацієнт, також отримав трансплантацію стовбурових клітин від донора з двома алелями CCR5, але для лікування лейкемії. Помітні відмінності полягали в тому, що пацієнтові в Берліні було надано дві трансплантації і було проведено загальне опромінення тіла, у той час як пацієнт з Великобританії отримав тільки одну трансплантацію і менш інтенсивну хіміотерапію.

"Досягнувши ремісії у другого пацієнта, використовуючи аналогічний підхід, ми показали, що Берлінський пацієнт не є аномалією, і що насправді саме правильні підходи до лікування усунули ВІЛ у цих двох людей", – сказав професор Гупта.

Дослідники попереджають, що цей підхід не є доцільним як стандартне лікування ВІЛ через токсичність хіміотерапії, але він дає надію на нові стратегії лікування, які можуть повністю ліквідувати ВІЛ.

"Хоча ще рано говорити з упевненістю, що наш пацієнт зараз вилікується від ВІЛ, і лікарі продовжуватимуть стежити за його станом, очевидний успіх трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин дає надію на пошук довгоочікуваного лікування для ВІЛ / СНІД ", – сказав професор Едуардо Олаваріа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пролежати 60 днів у ліжку за 19 тисяч доларів: NASA проводить експеримент

Надрукувати
мітки:
коментарів