Поділитись:

Любите дивитися телевізор? Знайте наслідки, - вчені

Субота, 30 березня 2019, 23:33

Найцінніше, що в нас є ‒ це наш розум. Всі ми хочемо бути розумними, і щоб нас оточували такі ж люди. Ми б віддали все, аби лише зробити наш інтелект ще кращим, але існують певні речі, які шкодять нашій когнітивній функції та пам'яті. Вчені з UCL виявили, що перегляд телевізора понад 3,5 години на день може призвести до зниження вербальної пам'яті, ‒ повідомляє technology.org

Вчені проаналізували дані 3662 дорослих у віці 50 років і більше. Учасників було опитано у 2008/2009 та  2014/2015 роках. Їх запитували скільки часу вони проводять біля телевізора. Також оцінювали їх вербальну пам'ять. Люди цієї вікової групи особливо зацікавлені в телебаченні, бо молодші зазвичай проводять більше часу в Інтернеті.

Дослідники виявили, що перегляд телевізора може сприяти зниженню пам'яті на 8-10%, протягом наступних шести років. Навіть люди, які дивилися телевізор менш як 3,5 години на день, зазнали зниження здатності запам'ятовувати слова на 4-5%.

Але чому і як телебачення впливає на вербальну пам'ять? Вчені вважають, що частина проблеми полягає в тому, що телевізор займає значну кількість часу, перешкоджаючи людям займатися більш корисними речами, наприклад, читати. Насправді, навіть іграшки були б гарною ідеєю - дослідники виявили, що інтерактивна діяльність може мати когнітивну перевагу, таку як поліпшення навичок розв'язання проблем.

Хоча вчені досі не довели, наскільки погано телебачення впливає на нас. Чи може це бути одним з факторів раннього слабоумства? Чи має значення який вміст люди дивляться? Вчені нагадують, що когнітивне зниження ‒ це не одне і теж, що  слабоумство.

Ви можете уникнути цього, просто читаючи. Ви можете поліпшити свою вербальну пам'ять, якщо заміните перегляд телевізора, на щось більш продуктивне, таке як читання або обговорення різних тем. Люди похилого віку дивляться більше телевізора через зміну покоління та технологічну еволюцію. Але люди, фактично, стають менш зацікавленими у телебаченні, коли розвивається слабоумство.

Дейзі Фанкур, співавтор дослідження, сказала:

«Перегляд телевізора залишається високим у будинках пристарілих, де мешканці мають меншу автономію або контроль над переглядом, але прагнення дивитися телевізор природно знижується серед людей зі слабоумством, як тільки симптоми хвороби стають очевидними, оскільки пізнання погіршується». Ви повинні шукати заміну шкідливим звичкам. Телевізор є однією з тих, які мають бути замінені. Вимкніть його! Натомість візьміть книгу або розгадайте кросворд. Навіть грання відео-ігор не є такою поганою ідеєю, особливо якщо вони покликані стимулювати ваш розум.»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли і за скільки в Україні продаватимуть нові iPad і iMac

Надрукувати
мітки:
коментарів