Поділитись:

Українським заробітчанам у Польщі платитимуть нарівні з поляками

П'ятниця, 06 травня 2016, 11:06
Українським заробітчанам у Польщі платитимуть нарівні з поляками

Згідно з новими правилами, над якими працює польський уряд, іноземці, які працюють на сезонних роботах, мають отримувати таку ж платню, як і інші працівники у цій галузі.

Українці мали бути додатковим паливом для польської економіки, заповнити нішу, що утворилася внаслідок заробітчанської міграції поляків, а також порятунком для демократії. Ці плани може перекреслити внесення змін до закону, над яким працює польський уряд, – повідомляє ZIK з посиланням на видання Rzeczpospolita.

За словами польських роботодавців, щороку вони давали роботу близько 550 тисячам працівників, здебільшого з України, яким платили менше. Українці працювали здебільшого в галузях будівництва, транспорту, сільського господарства, кулінарії. Правила, які готує уряд, можуть це змінити. Згідно з ними, іноземці, які працюють на сезонних роботах, мають отримувати таку ж платню, як і інші працівники в цій галузі. Відтак, для роботодавців ці зміни вдарять по кишені.

Правила, які набудуть чинності вже з 2017 року, узаконюють такі типи дозволів: восьмимісячний на сезонну працю і шестимісячний на короткотермінову. Видавати дозволи буде староста. Ця процедура затягнеться і ускладниться. Зараз роботодавець подає тільки у відділ праці повіту заяву про бажання запевнити роботою іноземця. Громадяни Білорусі, Грузії, Молдови, Росії Вірменії, України можуть до півроку легально працювати у Польщі без необхідності отримувати на неї дозвіл.

Минулого року зареєстровано 782 тисячі заяв роботодавців, а в першому кварталі цього року вже 318 тисяч. Після введення дозволів кількість працівників зі сходу може зменшитися.

Надрукувати
мітки:
коментарів