Поділитись:

Топ-10 українських пісень про вибори

Автор: Андрій Лучик |
Неділя, 31 березня 2019, 18:07

Сьогодні українці обирають президента, а читачі "Конкурента" крім всього іншого зможуть відпочити, послухавши підбірку українських пісень про вибори. Умовно їх всіх можна розділити на дві групи: 

  1. Агітаційні пісні
  2. Виборчі пісні на злобу дня

Ані Лорак, Лері Вінн – Голосуй по уму, голосуй за Кучму

Розпочнемо із далекого 1999 року, коли Ані Лорак з Лері Вінном (напевно, мало хто вже пам.ятає, хто це такий) закликали "по утру голосовать за Кучму". Ролик був спеціально заточений під молодіжний електорат. Чи додало це Леонідові Даниловичу голосів - хто зна, але вдруге президентом він став.

Скрябін – Озимі люди

Очевидно, мало хто сприймає пісню Скрябіна "Озимі люди" як щось агітаційне. Проте пісня спецально була написана під політичний проект "Команда озимого покоління", який у 2002 році хотів потрапити до парламенту. Тоді основним спонсором і обличчям проекту був Валерій Хорошковський.

ТІК – Циклони

А це вже цьогорічна творчість Віктора Бронюка з його "Трєзвостю і культурою" (скорочено ТІК). У композиції чітко промальовуються негативні герої "клоуни з вилами, з косами". "Весняні циклони, ці клоуни, недолюстровані, перефарбовані. З вилами й косами на постаменті голими й босими йдуть в президенти". У цій виборчій кампанії ця композиція привернула до себе особливу увагу в соцмережах і навіть була предметом декільком фейсбук-срачів. 

Павло Зібров – Голосуй за Юлю!

А це вже хітяра від Олега Винника 90-х – Павла Зіброва. Щоб не малювати складні алюзії перед своїм електоратом, меседж простий, як двері, – голосуй за Юлю! (Бо вона смілива, бо вона вродлива). Така собі любовь-морковь для тих, кому за 50.

Океан Ельзи – Скільки нас

Композиція "Океану Ельзи" "Скільки нас" з.явилася влітку 2018 року. Святослав Вакарчук все ще вагався, чи брати йому участь у президентських перегонах. У кліпі весь час показують бюлетень із двома позначками "?" та "!" і закликають зробити свій вибір.

Янсен Кукансен – Вибори

"Дівчина з довгими ногами, стань, будь ласка, моїм президентом..." – закликає херсонський гурт Янсен Кукансен. І вони готові віддати їй свої бюлетені. Проте жодного політичного підтексту тут немає. Пісня вийшла ще у 2009 році в альбомі "Дупаджоннідепа".

ТІК – Від виборів до виборів

На відміну від "Циклонів", де Бронюк приховано схиляє за Порошенка, цю композицію можна віднести до категорії "на злобу дня". 
"А в неділю вибори – йди голосуй. За гречку не продайся, бюлетень не зіпсуй. Ми знову обираємо народних лідерів, щоби дотягнути до наступних виборів"

Брати Гадюкіни – Історія однієї Курви

"Історія однієї Курви" присвячена виборам в Україні і змальовує узагальнений образ кандидата в депутати, який знову і знову хоче до влади. Пісня  створена у нетиповій для Гадюкіних стилістиці мюзікла, й  увійде до рок-опери "Башти Вавілону". Реліз випущено у 2015 році.

Ічня Андеграунд – Пісня про вибори

Напевно, одна з найневідоміших пісень про вибори, написана у 2017 році. Чудовий реп про місцеві вибори. Творчість небайдужих Ічнянців... "Кого загнобити, кого величати? Люди – дивіться! Бо вам обирати!"

Жадан і собаки – За#бали

Жадан зі своїми Собаками просто розривають мозок (і не лише у день виборів). 

"Ми тут значить обирали всім народом президента:
не жлоба, не ліберала, не єврея, не агента,
не баптиста, не масона, не невротика, не гея:
обирати президента – всенародна епопея.

Обирали, обирали, врешті вибрали в два тури
запального патріота героїчної натури.
Генерали, кардинали, нагородження, паради. 
Ще би хтось нам пояснив: а шо він, сука, знову краде?"

Бонус. Сергій Шнуров і Ленінград – Выбора!

Бонусом йде легендарна композиція Сергія Шнурова і гурту "Ленінград" Выбора! Композиція органічно вписалася в російський фільм "День виборів" (хто не бачив - раджу переглянути). Але слова з пісні "выборы, выборы, кандидаты - п#доры", знає, напевно, кожен.

СЛУХАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів