Поділитись:

Пити з друзями справді корисно, – Супрун

Понеділок, 01 квітня 2019, 12:00
Пити з друзями справді корисно, – Супрун

Очікуючи на результати голосування, не буде зайвим розслабитися і заспокоїтися.

Після такого напруженого тижня у багатьох людей може виникнути бажання піти з друзями та близькими до бару. Пити з друзями справді корисно для здоров‘я. Але при цьому важливо, що саме пити. На цьому у Facebook наголосила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

Візьмемо знайомий завдяки гомеопатії ефект плацебо. Виявляється, він поширюється і на алкогольні напої. В сліпому досліді люди пили джин із тоніком та просто тонік, а п‘янішали і ті, і другі. Супрун пояснила: річ в тому, що крім сильного гальмівного ефекту алкоголю, є ще дія самого спілкування – від жартів з друзями виділяється серотонін, від очікування зустрічі в барі та приємної атмосфери розслаблення – дофамін. Тож головне – зустрітися із друзями чи коханими. А що пити – не так важливо.

Також Уляна Супрун радить пити чаї, зокрема трав’яні: 

Гібіскус. Дослідження на тваринах і людях переконливо показали, що гібіскусовий чай знижує тиск та знімає набряки, і при цьому не порушує баланс електролітів. Ба більше, регулярне споживання чаю із гібіскусу знижує загальний рівень холестерину та ліпопротеїнів низької щільності (“поганий холестерин”). До того ж цей чай можна пити в келихах холодним, він нагадуватиме каберне.

Білий чай корисний для здоров’я зубів: він пригнічує амілазу слини, тож вуглеводи їжі не стають простими цукрами – їжею для бактерій зубного нальоту. Флавоноїди та катехіни білого чаю запобігають росту зубного каменю. Білий чай може запобігати вільнорадикальним процесам в корі головного мозку. Це особливо актуально для хворих на діабет, показали досліди на щурах. 

Вербена. Є хоч і досить слабкі клінічні докази того, що чай з вербени заспокоює, знімає тривожність, покращує травлення, запобігає здуттю і діареї та має антимікробні властивості. Екстракти вербени, дійсно, можуть спиняти ріст низки патогенних бактерій та мають потужну антиоксидантну дію.

Ромашка лікарська заспокоїть не гірше алкоголю, адже сприяє утворенню гама-аміномасляної кислоти, гальмівного нейромедіатору. Але цей напій не викликатиме тривожності згодом, на відміну від алкоголю. Пийте ромашковий чай, якщо вам складно заснути через тривожність чи в шлунка підвищена кислотність, виразка чи коліт. Крім цього, чай із ромашки може запобігати розвитку остеопорозу, хоча і не є ліками.

Меліса багато в чому нагадує ромашку. Напій із неї має спазмолітичну дію, і може допомагати при дитячих кольках. Меліса зменшує запалення, заспокоює та має потужну антиоксидантну дію.

Зелений чай. Не хочете пошкодження вільними радикалами? Пийте зелений чай. Його антиоксидантні властивості – не міф. Більше того, зелений чай знижує рівень кортизолу і навіть запобігає деменції. Споживання зеленого чаю знижує ризик хвороби Альцгеймера та накопичення вісцерального жиру (росту живота). 

Звісно, якщо не запивати чаєм нескінченні смаколики. Зелений чай та помірні фізичні навантаження суттєво зменшують симптоми ревматоїдного артриту. 

Імбир містить багато антиоксидантів джинджеролів. Завдяки цьому імбирний “чай без чаю” може зупиняти вже знайомі нам вільнорадикальні процеси, що виникають після тренування чи при запаленні шлунково-кишкового тракту. Імбирний чай зменшує нудоту, в тому числі при токсикозі під час вагітності. Але те, що імбир зігріває чи лікує голосові зв’язки – це міф. Нам справді гаряче від імбиру, бо його сполука зінджерон діє на теплові рецептори так само, як капсаїцин червоного перцю, тільки в 1000 разів слабше. Нам здається, що нам гаряче.

Звіробій діє незгірш за алкоголь, якщо зважати на зростання рівня нейромедіатору серотоніну. Активна речовина гіперфорін, що міститься у звіробої, впливає на активність генів, що відповідають за утворення серотоніну. Брак серотоніну пов’язують із клінічною чи сезонною депресією. Попереджаємо: саме тому, що все так серйозно – гени, мозок – чаї зі звіробою не можна суміщати з антидепресантами, а лікувати депресію самим лише чаєм теж не варто.

Надрукувати
мітки:
коментарів