Поділитись:

Паломництво: ТОП-5 святих місць Волині (фото)

Вівторок, 02 квітня 2019, 20:00
Паломництво: ТОП-5 святих місць Волині (фото)

Дізнатися історію про конкретне святе місце на Волині цікаво з вуст якогось монаха чи отця. «Конкурент» же готовий поділитися інформацією, де на Волині шукати ці святі місця, чим вони особливі та що нині являють собою.

Наше видання зібрало чимало цікавої інформації про те, куди їхати і як дістатися до монастирів та соборів, які зацікавлять паломників з усієї України.

Святогірський Свято-Успенський жіночий ставропігійний монастир (село Зимне)

Паломництво: ТОП-5 святих місць Волині (фото)

Доїхати до монастиря з Луцька можна трасою Н22. З Ковеля – трасою Р15. Біля міста Володимир-Волинський варто повернути на дорогу місцевого значення – у бік Горохова, Берестечка, Кременця. А проїхавши 3,5 км, – повернути праворуч, у село Зимне.

Засновником монастиря вважають князя Володимира (заснований у 992-993 роках). Нині жіночий монастир є великим комплексом, який має келійні корпуси, будинок настоятельки, старовинні мури, наріжні оборонні башти та навіть готель для паломників. До того ж ще є Успенська та Троїцька церкви. Також на території монастиря є печери з підземною церквою Св. Варлаама.  Екскурсії територією проводять монахині.

Подейкують, що у цьому монастирі побували чимало президентів України. Місцеві розповідають, що поблизу монастиря є будинки Леоніда Кучми та Віктора Медведчука. Більше того, зі слів жителів Зимного, саме у цьому монастирі відбулося й вінчання Медведчука із дружиною Оксаною Марченко.

Петропавлівський чоловічий монастир (село Світязь)

Паломництво: ТОП-5 святих місць Волині (фото)

У селі монастир розташований на провулку Монастирському.

На березі озера Світязь ще два століття тому був споруджений кам’яний храм. Силует церкви з величним куполом, що приковує до себе увагу, виконаний в характерному для архітектури Волині стилі. Храм назвали на честь апостолів Петра і Павла. Однак у 2001 році ікона Божої Матері, яка знаходилася в монастирі, замироточила і з того часу Петропавлівський монастир став відомим на всю країну. А через рік після дивної події відкрився чоловічий монастир.

Крім будівлі самого монастиря, з’явився і другий храм, який був названий на честь ікони – «Спорительниця хлібів». Він відчинений із 7.00 до 21.00 години. Тут здійснюються богослужіння добового кола та відправляються численні заказні треби, а для охочих у літній період проводяться екскурсії.

Низкиницький Успенський чоловічий монастир (село Низкиничі)

Паломництво: ТОП-5 святих місць Волині (фото)

Доїхати до села Низкиничі з Луцька можна за 1,5 години трасою Н22 і Р15. Із Вулиці Мічуріна в місті Нововолиньк є пряма дорога до Низкинич.

Роком заснування православного чоловічого монастиря вважають 1643 рік. Нині він присвячений Пресвятій Богородиці. У монастирському склепі під головним храмом похований його засновник – відомий меценат і державний діяч, київський воєвода Адам Кисіль.

Там же розташований п’ятиглавий Успенський храм, де є такі святині:

  • Список чудотворної Києво-Печерської ікони Успіння Божої Матері;
  • Ковчег з частинками святих мощей преподобних отців Києво-Печерських;
  • Ікона з часткою мощей святителя Миколая Чудотворця;
  • Ікона з часткою мощей святого праведного Іоана Руського Сповідника;
  • Копія Холмської ікони Божої Матері.

Богослужіння у церкві Успіння Пресвятої Богородиці монастиря здійснюються щоденно.

Монастир Різдва Богородиці (село Новий Загорів)

Паломництво: ТОП-5 святих місць Волині (фото)

Із Луцька трасою Н22 варто їхати до села П'ятикори. Згодом – до Нового Загоріва. Від обласного центру тривалість дороги коливається до 1 години 10 хвилин.

Барокова пам’ятка 16 століття. Монастирю налічується більше 450 років. Поряд із будівлею можна знайти пам’ятну табличку з точними даними про загиблих у битві воїнів УПА, що боролися з німецькими окупантами у 1943 році.

Хоч монастир Різдва Богородиці нині дуже зруйнований, він залишається однією з найбільших пам’яток села.

Домініканський монастир (місто Луцьк)

Паломництво: ТОП-5 святих місць Волині (фото)

Монастир розташований на вулиці Драгоманова, 26 в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк».

У місті Домініканський монастир тривалий час був єдиним. Заснований у XIV столітті. Чимало шкіл, бібліотек і навіть університет були створені в Луцьку завдяки ініціативі і вкладенням монастиря. Монастир пережив більше 7-ми пожеж, роки радянської влади і релігійні переслідування.

Нині приміщення Домініканського монастиря використовується місцевою духовною семінарією православної церкви з церквою Кирила і Мефодія.

Тут ще збереглися карнизи, склепіння, портали з обрамленням на фасаді, десятки деталей ліпнини зі спіральними капітелями, хоча чимало чого було змінено в період 19 століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Помолившись, зрозумів, що це моє покликання", – студент Волинської духовної семінарії

Надрукувати
мітки:
коментарів