Поділитись:

Як прикрашати паску і що святити у великодньому кошику

Неділя, 14 квітня 2019, 20:02

Традиція наповнення пасхального кошика різниться в регіонах України. Як кажуть, де край – там і звичай. А також по-різному господині прикрашають паски. І іноді вони нагадають мало не коровай.

Що має бути у пасхальному кошику і як правильно прикрасити паску, ІА «Конкурент» довідався у голови прес-служби Волинської єпархії УПЦ Олега Точинського.

Священик розповів, що у прикрашанні пасок немає нічого поганого. Адже кожна господиня намагається якомога гарнішим зробити великодній стіл.

«Більше того, прикрашання пасок стало своєрідною цікавинкою для малих дітей. Оскільки вони також часто беруть у цьому участь. Разом з тим ніхто не відкидає традиції випікати паски за старовинними рецептами, відповідно до яких жодне прикрашання пасхальної випічки не практикується», – коментує Олег Точинський.

Наголошує, не так важливо, як саме прикрашена паска і чи взагалі вона прикрашена. Варто пам’ятати, що це – у першу чергу, хліб, який є святинею для християнських народів.

Церковним уставом передбачено у Пасхальну ніч приносити тільки ті продукти, над якими читаються особливі молитви.

«З-поміж таких ми виділяємо хліб. Тобто, власне, паску. Можна освячувати м'ясо, яйця та сир. Саме на освячення цих продуктів, як основних в раціоні людини, читаються молитви після Божественної літургії у Пасхальну ніч. Також допустимо освячувати хрін та сіль. Це народна традиція, яка є допустимою у даному випадку», – каже священик.

Зі слів Олега Точинського, потрібно пам’ятати про те, що вносити у храм продукти тваринного походження не можна. Такі кошики повинні лишатися за межами храмової будівлі.

«Віруючі люди повинні знати, що суть Пасхи Христової полягає не в тому, чим ми будемо насичуватися в ці дні. А в тому, що Великдень є згадкою про найважливішу для всього християнського світу подію. Адже Христос Воскрес, щоб дарувати нам можливість спастися. Саме в цьому і полягає справжня суть Пасхи», – наголошує Олег Точинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів