Поділитись:

ОПОРА виграла суд в окружної виборчої комісії на Волині

Субота, 06 квітня 2019, 18:10
ОПОРА виграла суд в окружної виборчої комісії на Волині

Волинський окружний адміністративний суд 5 квітня задовольнив у повному обсязі позов спостерігача ОПОРИ щодо визнання протиправною та скасування постанови ОВК №23, відповідно до якої його вивели із безперервного засідання 2 квітня.

Про це інформують в ОПОРІ.

Спостерігач ОПОРИ на Волині Олег Макоїд звернувся до Волинського окружного адміністративного суду із позовом щодо визнання протиправним та скасування постанови ОВК №23, згідно із якою 2 квітня спостерігача вигнали із безперервного засідання відповідної комісії. У ході судового засідання він описав обставини, за яких його вивели та розповів, що вважає, що такими діями комісія порушила принцип рівних умов для спостерігачів.

«Я є спостерігачем ОПОРИ з 2012 року, і вперше склалася така ситуація, коли мене вивели. Я вважаю, що у цій ситуації це було протиправним. Мене вивели після того, як я поставив питання щодо порушення процедури отримання документів від ДВК ОВК №23 в день виборів. Окрім того, пропозиція вивести мене надійшла від спостерігача від кандидата Юлії Тимошенко Валерії Кудрявцевої», – зауважив Олег Макоїд.

До слова, на засідання представники ОВК №23 не з’явилися. Суддя Володимир Ковальчук повідомив, що до суду надходило клопотання щодо відкладення слухання. Однак згодом голова ОВК №23 подав відзив на позовну заяву, у якому були перераховані заперечення щодо позову. Зокрема, у ньому вказано, нібито наведені офіційним спостерігачем обставини не відповідають дійсності, надумані та безпідставні. Мовляв, спостерігач був відсутнім на засіданні тривалий час і з’являвся лише на короткі проміжки часу тощо. Також тут йшлося, що спостерігач покинув приміщення за допомогою правоохоронних органів. Відтак, у відзиві резюмували, що постанову ОВК вважає підставною та законною, а у задоволенні позову спостерігача просить відмовити

Зауважимо, що на відео, яке знімав представник ОПОРИ, чітко видно, що він покинув приміщення сам після того, як на нього члени ОВК №23 тривалий час чинили психологічний тиск, щоб не загострювати конфлікт.

Омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА на Волині Євгенія Коваленко представляла інтереси спостерігача у суді. Вона зауважила, що із засідання його вивели протиправно.

«Якщо б в дійсності він вчиняв неправомірні дії чи перешкоджав, комісія повинна була зробити попередження. Якби після цього знову вчинив подібне, комісія прийняла б відповідне рішення. Цього зроблено не було», – повідомила Євгенія Коваленко.

Наголосила вона й на тому, що у самій постанові немає посилань на норму закону. Окрім того, не існує норми, яка вимагала  від спостерігача постійної присутності на засіданні, а інформація про виведення спостерігача правоохоронцем не відповідає дійсності.

Зрештою, колегія суддів у складі Володимира Ковальчука, Тетяни Димарчук та Руслана Денисюка оголосила рішення. Зауважили, що засіданні встановлено, що ОВК попередньо не робила зауважень спостерігачу тощо.

«Отже, вказане рішення ОВК №23 є протиправним та підлягає скасуванню, оскільки без попередження та належного мотивування виборчою комісією позбавлено офіційного спостерігача права бути присутнім на засіданні ОВК, що свідчить про те, що таке рішення прийняте з порушенням положень частини 11 статті 28, частини 11 статті 69 Закону України «Про вибори Президента України», – оголосив суддя.

Відтак, судом було повністю задоволено позов спостерігача ОПОРИ,  визнано протиправним та скасовано вказану постанову ОВК. Строк на оскарження даного рішення з боку ОВК – два дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів