Поділитись:

Кліматичні зміни збільшують можливість конфліктів і насильства, - вчені

Неділя, 07 квітня 2019, 06:48
Кліматичні зміни збільшують можливість конфліктів і насильства, - вчені

Зображення великих повеней або знищених пожежею районів допомагають нам побачити, як зміни клімату збільшують масштаби стихійних лих. Спустошення очевидне, але непомітними залишаються наслідки цих катастроф або, як правило, швидких змін клімату, такі як насильство й агресія.

Їх виявили Крейг Андерсон, заслужений професор психології штату Айова й Андреас Майлс-Новело, аспірант та головний автор, визначивши три напрямки зміни клімату, які підвищать ймовірність насильства, засновані на створених моделях агресії й насильства.

Про це повідомляє інтернет-портал technology.org.

Андерсон стверджує, що перший напрям є найпрямішим: вищі температури збільшують дратівливість і ворожість, що може призвести до насильства. Два інших є більш непрямими й випливають з наслідків зміни клімату через стихійні лиха, погіршуючи врожай та економічну нестабільність. Стихійне лихо, таке як ураган або лісова пожежа, безпосередньо не збільшує ймовірність насильства, але економічні кризи, переселення сімей та навантаження на природні ресурси, які виникають у результаті, можуть стати проблематичними.

Одним з непрямих наслідків стихійних лих є збільшення насильства через формування немовлят, дітей та підлітків у схильних до насильства дорослих, говорить Андерсон. Наприклад, погані умови життя, розбиті сім'ї та неадекватне внутрішньоутробне та дитяче харчування є факторами ризику для створення схильних до насильства дорослих. 

 
Інший непрямий ефект: деякі стихійні лиха настільки масштабні і тривалі, що великі групи людей змушені мігрувати зі своєї батьківщини. Андерсон каже, що ця «еко-міграція» створює міжгрупові конфлікти щодо ресурсів, а це може призвести до політичного насильства, громадянських війн або національних війн.

«Це глобальна проблема з дуже серйозними наслідками. Ми повинні планувати способи зменшення негативного впливу », - сказав Андерсон. «Відсутність належного забезпечення продуктами харчування та економічна нерівність ускладнюють виховання здорових і продуктивних громадян, що є одним із способів зменшення довготривалого насильства. Ми також повинні планувати і виділяти ресурси для надання допомоги еко-мігрантам у їх переселенні на нові землі та країни».


Що гірше? Немає жодних даних і немає методу для оцінки того, який з цих трьох факторів буде найбільш шкідливим, сказав Андерсон. Зв'язок між теплом і агресією може впливати на найбільшу кількість людей, і наявні дослідження свідчать у більш гарячих регіонах розповсюджені більш жорстокі злочини, бідність і безробіття.

Однак Андерсон побоюється третього ефекту, який він і Міл-Новело визначили
еко-міграції та конфлікти – можуть бути найбільш руйнівними. Він говорить, що ми вже спостерігаємо міграцію великих груп у відповідь на фізичну, економічну чи політичну нестабільність, що виникає в результаті екологічних катастроф. 

 

«Хоча найекстремальніші події, такі як світова війна, відносно малоймовірні, наслідки настільки серйозні, що ми не можемо дозволити собі їх ігнорувати», – зазначив Андерсон.  

Андерсон і Майлз-Новело стверджують, що метою їхнього дослідження є підвищення обізнаності наукової спільноти щодо роботи з профілактики або способів зменшення шкідливих наслідків. Довгострокова мета полягає в тому, щоб інформувати громадськість про можливість посилення насильства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі священики палили книги про Гаррі Поттера

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
16 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
27 березня 2024
19:30
26 березня 2024