Поділитись:

Сидіння – нове куріння: що робити, аби бути здоровим

Неділя, 07 квітня 2019, 19:10

7 квітня відзначають Світовий день здоров’я. 

Тому в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook склала перелік дій, без яких не обійтися людині в сучасному світі, якщо вона хоче бути здоровою. 

Харчування

Чи запланували ви до свого сьогоднішнього раціону п'ять овочів та фруктів? Чи їли цього тижня рибу, хоча б двічі? Чи їли достатньо яєць? А молочних та ферментованих продуктів?

У сучасному темпі життя дотримуватися здорової дієти непросто, але вкрай потрібно, якщо хочете зменшити ризики захворіти на серцево-судинні хвороби, діабет 2-го типу та деякі види раку.

Щоб жити довго та здорово, від сьогодні зменшіть в раціоні, принаймні, булочки, цукор, сіль та ковбасу. Не забувайте пити воду! 

Фізична активність

Сидіння – нове куріння. Шкоду від надмірного сидіння – чим ми всі грішимо час від часу – підтверджує велика кількість досліджень.

Коли ми багато сидимо й при цьому не рухаємося, організм буквально “вимикається”. Сповільнюється обмін речовин, що впливає на нашу здатність регулювати рівень цукру в крові, метаболізувати жири, негативно впливає на тиск та послаблює м'язи й кістки. Все це разом має негативні наслідки для здоров’я м від появи надмірної ваги до серйозних хвороб внутрішніх органів.

Обіцяйте собі більше рухатися, адже будь-яка активність краща, ніж її відсутність.

Відмова від шкідливих звичок

Ви ж знаєте, що безпечної дози алкоголю не існує? А люди, які курять сигарети, в 15-30 разів частіше отримують рак легень або вмирають від цієї хвороби, ніж люди, які не курять. Просто наважтеся відмовитися від цього, бо ви того варті.

Вакцинація

Навіть здорове харчування, спорт і відсутність шкідливих звичок не вбереже від інфекційних хвороб, якщо у вас немає до них імунітету. Для цього існує вакцинація. За даними ВООЗ, вакцинація запобігає від 2-х до 3-х мільйонів смертей щороку. Ще 1,5 мільйонів смертей можна було б уникнути, якщо покращити охоплення вакцинацією. Щеплення потрібні і дітям, і дорослим. Вакцини, які входять до національного календаря щеплень, обов’язково треба робити в Україні. Вони закуповуються за кошти платників податків та надаються безоплатно.

Профілактичні обстеження

Це як правила гігієни – не можна не дотримуватися в цивілізованому світі.

80 % смертей в Україні спричиняють захворювання, які викликає спосіб життя людини та пізній початок лікування. Це рак, діабет та серцево-судинні хвороби. Регулярні огляди у вашого лікаря – один зі способів захистити себе та свою сім’ю. 

Обрати свого лікаря

Понад 27 мільйонів українців вже обрали своїх лікарів. Якщо ви досі не маєте свого лікаря (терапевта, педіатра чи сімейного лікаря) – оберіть його. Це ваша гарантія кваліфікованої консультації щодо більшості питань, які стосуються здоров’я. Обирайте лікарів і потім, щоразу як виникатиме бажання загуглити діагноз чи порадитися зі знайомими, записуйтеся на прийом до фахівця.

Знати свої права в системі охорони здоров’я

Це теж елемент здорового способу життя і спосіб зробити здоровішою всю медичну систему. Трансформуємо охорону здоров’я, щоб випадки порушення прав людини не допускалися або ж відстежувалися більш ефективно та ніхто не міг уникнути відповідальності за свої дії. У цих змінах дуже допоможе, якщо кожен громадянин буде активним у захисті своїх вправ.

Надрукувати
мітки:
коментарів