Поділитись:

На Волині суд визнав протиправною бездіяльність окружної комісії

Понеділок, 08 квітня 2019, 11:50

Волинський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу №21 щодо неухвалення Постанови за скаргою офіційного спостерігача Громадянської мережі ОПОРА у ТВО №21.

Відповідне рішення суд ухвалив 7 квітня.

5 квітня офіційний спостерігач Громадянської мережі ОПОРА у виборчому окрузі №21 Руслан Маник звернувся з адміністративним позовом до Волинського окружного адміністративного суду з проханням визнати протиправною бездіяльність окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу №21 щодо не ухвалення письмового рішення у формі постанови за наслідком розгляду його скарги на дії та бездіяльність дільничної виборчої комісії № 070366 територіального виборчого округу №21. Також спостерігач ОПОРИ просив у своєму позові суд зобов’язати окружну виборчу комісію розглянути його скаргу по суті на своєму засіданні та прийняти постанову про її задоволення в повному обсязі.

Так зокрема, подана спостерігачем у день проведення голосування скарга до окружної виборчої комісії стосувалася протиправних дій дільничної виборчої комісії № 070366 щодо видачі посвідчень членам виборчої комісії без відповідного рішення ОВК №21. Розгляд вказаної скарги був включений в порядок денний окружної виборчої комісії, однак рішення по суті не було прийняте через брак голосів. Таким чином, скарга спостерігача ОПОРИ до цього часу залишилася не розглянутою окружною виборчою комісією. Це й стало підставою для звернення до суду з оскарженням такої бездіяльності окружної виборчої комісії.

Під час судового засідання представник ОПОРИ свій позов підтримав та детальніше розповів, чому звертався зі скаргою до ОВК №21.

«Під час ранкового засідання ДВК мною було зафіксовано на відео, як заступник голови ДВК заповнював посвідчення для членів ДВК. На моє прохання до голови та заступника голови надати документи, які підтверджують повноваження нових членів ДВК я отримав відмову та вказані члени ДВК приступили до виконання своїх повноважень в день голосування. Вважаючи, що такі дії голови та заступника голови ДВК можуть  порушувати законодавство про вибори, я звернувся зі скаргою до окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу №21. Вказана скарга була зареєстрована в ОВК об 11:00, вхідний номер №170 від 31 березня 2019 року. Своїм листом від 03 квітня 2019 року ОВК проінформувала мене, що на безперервному засіданні 2 квітня 2019 року на голосування було винесено проект постанови за наслідками розгляду моєї скарги, однак вказана Постанова не була прийнята у зв’язку «з відсутністю необхідної кількості голосів, оскільки за проголосували 14 членів ОВК, утрималось 6 членів ОВК». Таку бездіяльність ОВК щодо неприйняття рішення за моєю скаргою я вважаю протиправною», – повідомив Руслан Маник у суді.

Представники Окружної виборчої комісії №21 на судове засідання не з’явились. Натомість, до Волинського окружного адміністративного суду надіслали відзив на позовну заяву, в якому ОВК обгрунтувала свою позицію щодо ситуації, яка склалася. В ньому йдеться про те, що ОВК №21 вважає, що бездіяльність допущено не було, оскільки комісія розглянула скаргу у визначені законодавством терміни, втім, оскільки не вистачило необхідної кількості голосів для її задоволення, рішення прийнято не було.

«Прошу суд розглянути справу за відсутності представника ОВК з виборів Президента України в ТВО №21. Відмовити в задоволенні адміністративного позову щодо не ухвалення письмового рішення у формі постанови за наслідком розгляду скарги, а також в частині зобов’язання ОВК №21 прийняти постанову про задоволення скарги в повному обсязі. Решту позовних вимог вирішити на розгляд суду», – резюмувала ОВК №21 у відзиві.

За результатом судового розгляду судом було вирішено позов задовольнити частково: визнано протиправною бездіяльність Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу №21 щодо не ухвалення рішення у формі постанови за результатами скарги офіційного спостерігача Громадянської мережі ОПОРА від 31 березня 2019 р. на дії та бездіяльність дільничної виборчої комісії № 070366 територіального виборчого округу №21 та зобов’язано Окружну виборчу комісію розглянути на своєму засіданні скаргу офіційного спостерігача та ухвалити рішення у формі постанови за результатами її розгляду по суті.

У задоволенні решти позовних вимог відмовлено. Відповідне рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку Окружною виборчою комісією до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд у дводенний строк з дня його проголошення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОПОРА виграла суд в окружної виборчої комісії на Волині

Надрукувати
мітки:
коментарів