Поділитись:

Супрун розвіяла п'ять міфів про аутизм

Понеділок, 08 квітня 2019, 21:03

В усіх країнах люди з аутизмом (розлади аутистичного спектра (РАС) стикаються з дискримінацією та порушенням їхніх прав. В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про стереотипи, пов'язані з цим явищем.

Існує багато міфів, наприклад, що всі люди з РАС схожі на героя Дастіна Гофмана у фільмі "Людина Дощу" (Rain Man). Натомість кожна людина індивідуальна й має свої особливості та свої можливості. Дехто здатний жити самостійно та продуктивно, інші потребують постійної підтримки.

Щоб не допускати порушення прав інших, дізнаваймося більше про одне одного та не будьмо жертвами стереотипів. 

Міф 1: Аутизм – це хвороба 

Факти: Розлади аутистичного спектра – це не хвороба, а порушення розвитку, яке характеризується труднощами з соціальною взаємодією та спілкуванням. Аутизм неможливо вилікувати, проте з часом можна скоригувати й адаптувати людину до соціального життя.

Міф 2: Аутизм пов'язаний з вакцинацією

Факти: Численні дослідження доводять, що вакцини в жодному разі не можуть спричинити розвиток аутистичних розладів у дітей. Згідно з наявними науковими данними, існує багато факторів, які збільшують ймовірність появи в дитини РАС, зокрема фактори навколишнього середовища та генетики.

Міф 3: Аутизм – рідкісне порушення 

Факти: За даними ВООЗ, 1 дитина зі 160 страждає розладом аутистичного спектра. В Україні зареєстровано понад 7 тисяч таких дітей (7 491 у 2017 році).

Міф 4: Всі люди з аутизмом – генії / мають порушення інтелекту

Факти: Всі люди різні. Так, серед них є ті, хто може вирішувати складні математичні задачі і володіє феноменальною пам'яттю, а є люди і з середніми здібностями. Люди з РАС можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому. 

Міф 5: Вони замкнуті, не хочуть спілкуватися і їм ніхто не потрібен

Факти: Це не так. Всі відчувають потребу в спілкуванні. В людей з РАС можуть виникати труднощі з використанням соціальних навичок, тому їм складніше будувати стосунки. Але ще ніхто не відмовлявся від друзів, які можуть виказати підтримку та розуміння.

"Якщо ви помітили в дитини відчутне порушення мови, відсутність емоційного контакту з людьми (передусім – батьками), схильність до усамітненості, тривожність серед інших людей, спалахи гніву через невдачі, стереотипну поведінку (дитина здійснює одні й ті ж дії протягом довгого часу: повторює одне і те ж слово, бігає по колу, розгойдується з боку в бік тощо) – розкажіть про це лікарю дитини. Наявність окремих симптомів не означає, що у неї РАС. Водночас необхідно отримати кваліфіковану відповідь", – додала Уляна Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку відбувся осінній бал з губернатором та Владом Ямою (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024
16 січня 2024