Поділитись:

Скільки грошей в Україні і які купюри найпопулярніші

Неділя, 08 травня 2016, 20:45

В українському обігу перебувають мільярди купюр і монет різних номіналів.

Люди не тільки користуються ними щодня, але і відкладають про запас - не так на банківських рахунках, а вдома, - повідомляє BusinessViews.

В Україні ходить 2,6 мільярда банкнот

Загальна сума готівки в країні - 285,8 мільярда гривень, і це без урахування монет. В середньому житель України зберігає вдома 61 купюру різних номіналів.

Найпопулярніша купюра - 200 гривень

У магазинах або транспорті ми частіше користуємося дрібними купюрами, і нам здається, що їх більше. Насправді 200-гривневих банкнот більше, ніж купюр в 20 і 50 гривень разом узятих - 514 мільйонів! Ще популярні 100-гривневі купюри. До речі, фальшивомонетники теж їх люблять. Банкноти в 200, 100 і 50 гривень підробляють найчастіше.

Українські монети коштують майже 2 мільярди гривень

Тільки одно- і двокопієчну монет у нас 3,7 мільярда штук. У сумі вони коштують 50 мільйонів гривень. А найпопулярніший номінал - 10 копійок

Всього у нас 12 мільярдів монет. В НБУ час від часу погрожують вивести з обігу найдрібніші з них - 1, 2 і 5 копійок. Але далі слів справа поки не йде. Монети все ще потрібні: навіть в Києві не у всіх магазинах приймають платіжні карти.

В середньому ми зберігаємо в будинку 6,7 тисяч гривень

Але це не означає, що українці стали багатшими, тому що показник - середній. Коли у когось є 2 тисячі гривень, а у його сусіда - 40, в середньому у них по 21 тисячі. Зате це сума майже на третину більша від середньої зарплати. Останній показник - теж умовний, до того ж українці часто отримують зарплату "в конвертах". Але наявність грошей означає, що хоча б у частини українців залишилися заощадження. І це ще НБУ не врахував долари, але ж багато скуповують їх, щоб врятуватися від інфляції.

Заощадження громадян здатні допомогти нашій економіці

Замість зберігати зарплату під подушкою, українці могли б покласти гроші в банки, і цим допомогти економіці країни. Коли Південна Корея опинилася на межі дефолту, корейці здавали в банки валюту і коштовності. Таким чином і врятували країну. Якщо держава переконає людей в тому, що вони не втратять гроші, Україна отримає серйозну фінансову допомогу від своїх же громадян.

Надрукувати
мітки:
коментарів