Поділитись:

А хто поверне українцям 5 мільярдів доларів за "ПриватБанк"? – Пинзеник

Середа, 10 квітня 2019, 20:40
А хто поверне українцям 5 мільярдів доларів за

На порятунок "ПриватБанку" Уряд витратив понад 5 мільярдів доларів. Це були бюджетні гроші, тобто гроші з кишені українців.

Про це у Facebook написав екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Віктор Пинзеник пригадав події десятирічної давнини, коли у період розгортання фінансової кризи один за одним лопалися десятки банків світу.  Деякі з них рятували уряди, проводячи їх примусову націоналізацію.

"Пам’ятаю і націоналізацію одного з європейських банків, за який власникам заплатили аж 1 євро! Бо цей банк не коштував більше! Хоча власники вклали колись у його капітал не мільярди, а десятки мільярдів євро. Та то було колись. Але велика частка непрацюючих активів (кредитів, які взяли і не повернули) відносяться в кінцевому рахунку на зменшення капіталу банку (після "проїдання" резервів та прибутків банку). І це правильно. Бо не клієнти банку чи громадяни країни мають нести відповідальність за кризу банку, а в першу чергу – його власники", – зазначив екс-міністр.

В Україні, на відміну від інших країн, банківська криза затягнулася на десятиліття. Небажання вчасно і адекватно реагувати на проблему, зі слів Пинзеника, зумовили таку глибину і масштабність кризи. І в багатьох українських банках капітал не просто зник, а став мінусовим – тобто кошти від наданих кредитів надходили в набагато менших обсягах, ніж потрібно для повернення боргів банку перед вкладниками та іншими власниками грошей. Цей розрив часто не покривав власний капітал банків, що реально набував мінусового значення.

Деякі банки в такій ситуації довелося рятувати шляхом націоналізації. В Україні таким банком став "ПриватБанк".

"На його порятунок Уряд витратив понад 5 млрд. доларів. Не беремо це до серця і не сприймаємо як проблему, бо банк не накрився разом з грошима своїх вкладників та підприємств? Бо в такому випадку зрозуміли б краще, на відміну від варіанту націоналізації, коли витратив гроші бюджет. Але заплатили з тієї ж кишені, тільки через бюджет. І не якимись папірцями, як заявляють, а зобов'язаннями, за якими і відсотки, і погашення ведеться цілком реальними гривнями. І продати ці папірці можна теж за реальні гривні. І тепер нам не інакше, як за довгоочікуване «щастя» треба сприймати повідомлення про спроби забрати назад банк чи отримати компенсацію капіталу націоналізованого банку. По справедливості. А як же інакше? 

А хто нам поверне 5 млрд доларів, витрачених на порятунок цього банку? Бюджет якої країни? Чи більшість із нас і надалі буде жити ілюзіями, що бюджет нас не стосується і нашої кишені не зачіпає?" – зазначив Віктор Пинзеник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монетизація субсидій може знищити монополію на ринку газу, – Пинзеник

Надрукувати
мітки:
коментарів