Поділитись:

Зелені простори в містах сприяють добробуту, - вчені

Четвер, 11 квітня 2019, 06:47
Зелені простори в містах сприяють добробуту, - вчені

Міста вже давно перестали нагадувати нам джунглі. Так, у містах присутні зелені простори, які служать певній меті.

Вони допомагають регулювати клімат міста, зберігають воду, забезпечують проживання тваринам і, як правило, на них приємно дивитися, – інформує інтернет-портал technology.org

Зараз вчені з Університету Вотерлу провели дослідження, яке показало, що зелені простори підвищують добробут і соціальні зв'язки між мешканцями міста.

Зелені простори й в основному барвисті райони покращують добробут мешканців міста і сприяють соціальній взаємодії.

Однак, не кожна частина міста має рівну кількість зелених насаджень. У районах, де земля знаходиться на вищому рівні, забудовники часто вирубують зелені насадження, а натомість будують нові будівлі. Проте це не дуже хороша ідея, оскільки, як показали вчені, зелені простори й барвисті зони приносять щастя, більшу довіру до незнайомців і спокій загалом. Для цього не потрібні величезні зелені зони – навіть маленькі, вузькі стежки трави можуть бути корисними для цієї справи.

Було проведено дослідження, учасники якого проходили пішохідні екскурсії у районі Вест-Ендо у Ванкувері. Учасники повинні були зупинитися і відповісти на деякі питання в шести місцях, включаючи пару доріжок (один зелений, один бетон), пішохідні переходи (одна розфарбована веселка, одна стандартна зебра) і місця, де присутні зелені простори. Учені проаналізували ці відповіді й дали висновок – зелені простори, а також кольорові елементи дизайну сприяють соціальним зв'язкам громадян і допомагають пом'якшити соціальну ізоляцію. Ці райони стають сприятливими місцями для зустрічей, а також місцем відпочинку. Багато з цих місць можуть управлятися місцевими громадами, які сприятимуть подальшому зміцненню соціальної взаємодії й запобігатимуть ізоляції, яка є великою проблемою сучасного суспільства.

Цікаво, що навіть маркування пішохідного переходу веселки має психологічний ефект. Колін Еллард, один з авторів дослідження, сказав:

«Ми знаємо, що дизайн міста має прямий, вимірний, психологічний вплив на своїх громадян.»  Вчені сподіваються, що інформація, зібрана в цьому дослідженні, буде використана в містобудуванні в майбутньому.

Ми, люди, обожнюємо яскраві кольори. Ми хочемо бачити квіти, дерева та воду. Містам не вистачає кольору, і додаткові зелені простори можуть розв'язувати цю проблему.»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які рослини не варто тримати в приміщенні

Надрукувати
мітки:
коментарів