Поділитись:

Волинський «УКРОП»: хто фінансує та за що депутати-«укропівці» потрапили під суд

Вівторок, 16 квітня 2019, 13:55
Волинський «УКРОП»: хто фінансує та за що депутати-«укропівці» потрапили під суд

фото ілюстративне

Волинський обласний осередок політичної партії «УКРОП» у 2018 році зібрав найбільший бюджет на свою діяльність серед усіх місцевих партосередків. Загалом – понад 2,9 мільйона гривень.

Таку суму надходжень та витрат партійний осередок вказав у своєму фінансовому звіті за 2018 рік. Про це йдеться в матеріалі Юрія Горбача для «Сили правди».

«УКРОП» в Луцьку та на Волині – це одна з партій, яка на місцевих виборах 2015 року отримала найбільшу підтримку. Відповідно, навколо «УКРОПу» одразу сформувалася депутатська більшість у Волинській обласній раді. У Луцькраді така більшість сформувалася пізніше – після смерті міського голови Луцька Миколи Романюка у 2017 році. Тому зараз саме ця партія найбільше впливає на політичні та управлінські рішення, які приймаються у Луцьку. З огляду на це, важливо розуміти джерела і умови фінансування цього партійного осередку.

ЛЕОНТЬЄВ – 330 ТИСЯЧ, ШКОДА – 170, РАБАН – 150. ХТО І СКІЛЬКИ ПОЖЕРТВУВАВ «УКРОПУ»

Єдине джерело фінансування волинського «УКРОПу» – добровільні внески від фізичних та юридичних осіб. На перших припала левова частина пожертв – 2,89 мільйона гривень.

До фінансування партосередку долучилися 52 волинянина.

У ТОП-5 жертводавців – четверо «укропівських» депутатів. Найбільше коштів надійшло від депутата Волинської обласної ради, власника транспортної компанії «Leontev» Сергія Леонтьєва – майже 337 тисяч гривень п’ятьма внесками. У 2017 році, до речі, Леонтьєв також тримав першість і пожертвував понад 500 тисяч гривень.

Такі пожертви депутат не зовсім правильно задекларував. У декларації за 2018 рік Леонтьєв вказав майже 55 мільйонів гривень доходу і лише 71 тисячу гривень видатків – як «внески». На думку виконавчого директора громадської організації «Антикорупційний штаб» Сергія Миткалика, в цій ситуації депутат мав би свою найбільшу пожертву на 199 тисяч гривень внести у щорічну декларацію. Адже цей платіж перевищував 50 прожиткових мінімумів (88100 гривень).

Друге місце – у депутата Луцької міської ради від «УКРОПу» Сергія Шкоди – майже 170 тисяч гривень трьома платежами. У 2017-му Шкода жертвував значно менше – близько 63 тисяч.

До речі, за два роки компанія депутата «Бош-тепло», яка займається продажем, обслуговуванням та встановленням опалювальної техніки, встигла отримати замовлень на майже 400 тисяч гривень від комунальних установ Луцька та області.

Як і Леонтьєв, Сергій Шкода не вказав в електронній декларації своїх внесків на рахунок партії. Крім того, його внески втричі перевищили задекларований річний дохід (47,5 тисяч гривень).

Так, я реально забув. Рік пройшов і зараз ми будемо вносити цю суму… Я думав, що вона менша і… забув. Вже зараз написали листа, поки нам нададуть дозвіл і внесемо зміни. Закрутився, замотався і забув, – пояснив депутат Сергій Шкода відсутність в його декларації внесків партії.

150 тисяч гривень перерахував партосередку ще один депутат Луцькради, юрист і підприємець Микита Рабан. Йому належить кав’ярня «Шарлотка», що неподалік самого приміщення Луцькради. Дозволи на встановлення торгового павільйону надавали саме в Луцькраді.

У 2018 році Рабан вирішив фінансово підтримати партію замість того, щоб вчасно розмитнити свій «Chrysler» на єврономерах. Іномарку обранець громади розмитнив лиш на початку 2019-го. У 2017 році юриста Микиту Рабана суд призначив ліквідатором збанкрутілої компанії «Феміда-інтер», яку пов’язують із депутатом Волиньради Василем Столяром. У 2017-му Рабан пожертвував «УКРОПу» значно менше – 57 тисяч.

Як і колеги по партії, Микита Рабан не вказав у щорічній декларації про майно і доходи свій внесок партосередку. У коментарі депутат також зазначив, що «забув» це зробити.

Трішки менше за Рабана (148,5 тисяч) пожертвував партосередку екс-депутат Луцької райради, а тепер Підгайцівської сільради Олександр Бляшук (у 2017 – майже 30 тисяч). 108 тисяч гривень торік пожертвував луцький підприємець Віктор Гоцалюк (у 2017 – майже 94 тисячі). За даними сайту «Посіпаки», він був чи є помічником депутата Волиньради Олександра Омельчука.

99 тисяч пожертвував у 2018 році партосередку «УКРОПу» депутат Луцькради Сергій Балицький. У 2017 він розщедрився більше – на 220,5 тисяч гривень.

Компанія «Вишків-брук», яка належить Балицькому, в останні роки впевнено підсіла на тендери Луцької міськради. З вересня 2016-го компанія виграла замовлень на понад 26 мільйонів гривень. «Вишків-брук» довіряють навіть такі важливі завдання, як ремонт центральних вулиць і дворів міста. Однак на початку цього року правоохоронці відкрили кримінальне провадження через можливі зловживання на об’єктах, які ремонтувала компанія Балицького.

Внесками від 29,7 до 89 тисяч гривень партосередок підтримали ще 10 депутатів Волиньради: Людмила ТимощукВіталій КварцянийВячеслав РубльовІрина ВаховичГригорій ПавловичНадія ХвищунЛюбов ЛіпичОлександр ЗінчукІван Киричик.

Чималі внески здійснили і депутати Луцькради Тетяна ЯнчукВікторія ПобережнаОлександр Кравченко. Голова Шацької райради Сергій Карпук «закинув» 46,5 тисяч гривень, дружина депутата Волиньради, колишнього представника «Самопомочі» Михайла Імберовського – 19,8 тисяч гривень. Лише 7,7 тисяч – голова Луцької райради Валентин Приходько. Натомість, 91,5 тисячі гривень пожертвував колишній голова громадської ради при Волинській облдержадміністрації, прес-секретар громадського формування «Варта порядку» Олександр Волянюк.

Варто відзначити, що ані голови Волиньради, неформального лідера партії в області Ігоря Палиці, ані голови його фонду Олександра Товстенюка, ані радника міського голови Луцька Ігоря Поліщука у 2018 році серед жертводавців партосередку «УКРОПу» немає. Хоча, у 2017-му Поліщук таки перерахував партії майже 34 тисячі гривень.

Повний список жертводавців волинського «УКРОПу» – в інфографіці нижче:

ЯК ДЕПУТАТІВ «УКРОПУ» СУДИЛИ ЧЕРЕЗ ПАРТІЙНІ ВНЕСКИ

Як і в 2017, у 2018 році представники волинського «УКРОПу» нахапалися проблем через партійні внески. Одразу шість адміністративних справ торік розглянули суди щодо неправомірності здійснення добровільних внесків на підтримку партії. Три з них – проти депутатів.

Торік волинському «УКРОПу» довелося повернути мало не половину усіх внесків від громадян, які він зібрав, – 1,33 мільйона гривень. Це навіть більше, ніж довелося повернути центральному осередку «УКРОПу», який зібрав 9,5 мільйона гривень.

Так не щастить із внесками волинським «укропівцям» вже другий рік. У 2017 році їм довелося повертати майже 405 тисяч гривень із 2,6 мільйона гривень.

У 2018 ця сума зросла втричі. Хоча й стосувалася подекуди ще внесків 2017 року.

Справа 1: Депутат Омельчук «помилково» пожертвував 64 тисячі

Торік Луцький міськрайонний суд оштрафував депутата Волиньради Олександра Омельчука на 1700 гривень. Ще в серпні 2017-го обранець громади пожертвував партосередку «УКРОПу» 64200 гривень, маючи при цьому 50 тисяч гривень податкового боргу. Внески на підтримку політичних партій при наявності податкового боргу заборонені. Такі внески можуть конфісковувати до державного бюджету.

Однак, щоб так не сталося, в партії спрацювали на випередження: депутат в суді заявив, що внесок зробив помилково, а кошти, поки справа дійшла до суду, вже й повернули. Щоправда вже грошима з інших джерел. Адже внески Омельчука встигли витратити. Суддя Василь Ковальчук засумнівався в «помилковості» внеску і таки оштрафував депутата. Апеляційний суд Волині погодився з таким рішенням суду першої інстанції і залишив його в силі.

Справа 2: 195 тисяч гривень позики депутата Радчука знайомому «помилково» потрапила на рахунок «УКРОПу»

У серпні та вересні того ж 2017 року депутат облради Віктор Радчук перерахував на рахунок партосередку три внески загалом на понад 195 тисяч гривень. На цей момент він мав 9,9 тисяч гривень податкового боргу, тож НАЗК склало три протоколи. В суді Віктор Радчук пояснив, що кошти партії він перерахував помилково, а насправді це була позика знайомому, який також є членом партії. Потім знайомий нібито повернув йому кошти, а податки депутат сплатив невдовзі після того. У січні 2018 партосередок повернув депутату усі «помилково» пожертвувані гроші.

Попри доводи депутата суддя Ковельського міськрайонного суду Олена Восковська таки оштрафувала депутата на 1360 гривень і навіть вирішила конфіскувати 195 тисяч гривень політичного внеску. Однак в апеляційній інстанції все «перегралося». Суддя Віктор Гапончук з’ясував, що ніякого податкового боргу в депутата не було. Нібито через недосконалість електронної бази податківців, йому помилково нарахували непогашені борги. Це посвідчило обласне керівництво фіскальної служби. Тож суддя скасував рішення першої інстанції і закрив справу.

Справа 3: чверть мільйона депутата Балицького

Восени 2017 року депутат Луцькради Сергій Балицький двома внесками пожертвував «УКРОПу» понад 206 тисяч гривень. НАЗК встановило: неправомірно, бо мав 606 гривень податкового боргу. Однак, суддя Ківерцівського райсуду Вікторія Корецька «забракувала» складені протоколи і відправила на доопрацювання. Повторно справу розглянули через два місяці, коли вже минули терміни притягнення до адмінвідповідальності, тож суддя Олександр Костюкевич просто закрив її. Тим не менше, пожертву партія депутату повернула.

Ще один протокол НАЗК склало на Сергія Балицького за внесок у березні 2018 року. Депутат перерахував 49,5 тисяч гривень маючи 307 гривень податкового боргу.

Розгляд справи в Луцькому міськрайонному суді кілька разів відкладався і, зрештою, термін притягнення до адмінвідповідальності минув. Суддя Валентина Кирилюк розглянула справу навіть без присутності відповідача і захисника, які, проте, засвідчили, що внесок зроблений помилково, а кошти партосередок повернув. Балицького хоч і визнали винним, однак жодного покарання не призначили, справу закрили через строки.

Справа 4: 399 тисяч гривень від селянки з Маневиччини

Жителька села Калинівка на Маневиччині Оксана Бугайчук пожертвувала партосередку «УКРОПу» 399 тисяч гривень, однак, мала при цьому 936 гривень податкового боргу. Це було найбільше пожертвування 2017 року. Маневицький суд кілька разів викликав жінку, відкладав справу, однак вона так і не з’явилася. Зрештою, суддя Ірина Токарська закрила справу через закінчення строків. Однак, партосередок ще задовго до того повернув гроші.

Ще дві справи стосувалися пожертв від сина депутата Волиньради Сергія Леонтьєва, директора компанії «Leontev» Андрія Леонтьєва та підприємця, помічника нардепа Ірини Констанкевич і керівника благодійного фонду «Серце для України» Ігоря Климчука.

Перший пожертвував 69,3 тисячі, другий – 91,6 тисяч гривень, маючи податкові борги. Однак в першому випадку Луцький міськрайонний суд закрив справу через закінчення строків, в другому – через відсутність складу правопорушення, наявність боргу визнали недоведеною. Втім партія усі внески повернула.

НА ЩО ВИТРАЧАЛИ ГРОШІ, ЩО ЛИШИЛИСЯ

У волинського «УКРОПу», судячи з фінзвіту, – жодного найманого працівника. Так було і в 2017. Однак, партія винаймає найбільше офісної нерухомості порівняно з іншими партосередками. Загалом – 18 приміщень загальною площею понад 748 кв. м.

За цю нерухомість партосередок заплатив 792 тисячі гривень орендної плати – майже половину того, що лишилося після повернення «помилкових» внесків. Задорого, як для організації без працівників.

Ще майже півмільйона гривень пішло на рекламу і пропагандистську діяльність: 146 тисяч – на видавничу діяльність, 165 тисяч на зовнішню політрекламу, приблизно стільки ж – на рекламу на телебаченні і в друкованих ЗМІ. Майже 87 тисяч гривень – податки, 108 тисяч – інші матеріальні витрати і оплата різних послуг, 58 тисяч – послуги зв’язку.

Цікаво, що майже половина бюджету на ЗМІ (78 тисяч грн.) розділена між двома медіа: виданням «Волинські новини» та телекомпанією «Аверс». Їх, власне, і пов’язують із найвпливовішими особами цього партосередку на Волині.

Решта медійних коштів розподілена між обласними та районними газетами.

Варто зазначити, що більший бюджет на рекламу в ЗМІ мав лише обласний осередок «Батьківщини». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські "укропи" перефарбуються у "Слугу народу", – експерти

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 березня 2024
20:04
05 лютого 2024
19:00
27 січня 2024
12 грудня 2023
28 листопада 2023
24 листопада 2023
24 жовтня 2023
28 вересня 2023
27 вересня 2023
26 вересня 2023