Поділитись:

З 1 травня можна змінити оператора без зміни номера телефону: як це зробити

Вівторок, 16 квітня 2019, 19:31
З 1 травня можна змінити оператора без зміни номера телефону: як це зробити

З 1 травня в Україні впроваджується принцип перенесення мобільного номера.

 Про це повідомляє «ZN.UA».

Послуга перенесення абонентських номерів мобільними операторами в Україні відбувається на три роки пізніше від затвердженого графіка і з запізненням на 20 років, порівняно з іншими країнами.

У рішенні НКРЗІ зазначається, що строк початку впровадження послуг із перенесення абонентських номерів на телекомунікаційних мережах рухомого (мобільного) зв’язку – 01 травня 2019 року.

Нагадаємо: з 4 лютого по 30 квітня проходить дослідна експлуатація послуги перенесення абонентських номерів мобільними операторами спільно з держпідприємством "Український державний центр радіочастот".

Наразі про готовність до запуску послуги і НКРЗІ, і всі оператори відповіли позитивно. І на запитання, чи очікують у компанії припливу або відпливу абонентів, усі теж відповіли в оптимістичному ключі, що природно, адже ніхто не заявить про негативний результат.

Найбільш райдужну картину після запуску послуги малює lifecell. У Vodafone теж з оптимізмом дивляться в майбутнє, покладаючись на тарифи. "Київстар" теж підготував свої IT-системи та процедури до запуску сервісу MNP. 

З 1 травня можна змінити оператора без зміни номера телефону: як це зробити

Як перейти до іншого оператора

Для переходу до іншого оператора спочатку потрібно переконатися, що номер зареєстрований на вас. Для цього треба зателефонувати своєму операторові або прийти в його офіційний магазин. Працівники магазину або call-центру скажуть вам, чи зареєстрований номер на вас. Якщо так — сміливо починайте процедуру перенесення номера. Якщо номер не зареєстрований, слід пройти процедуру реєстрації в поточного оператора. Для цього треба зайти у свій особистий кабінет на сайті вашого оператора, перевірити його статус (зареєстрований чи ні) і, за необхідності, заповнити заявку, завіривши її електронно-цифровим підписом (ЕЦП). Зареєструвати номер також можна в будь-якому фірмовому магазині вашого поточного оператора, надавши будь-який документ, що засвідчує вашу особу. Згодиться не тільки паспорт, а й, наприклад, права водія чи реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН).

Далі треба подати заявку на перенесення номера до нового оператора. Це можна зробити онлайн на сайті оператора або теж у фірмовому магазині. Щойно оператор, якого ви залишаєте, дасть згоду на перенесення вашого номера, ви зможете прийти в найближчий фірмовий магазин свого нового оператора і отримати нову SIM -карту, на яку буде автоматично перенесений ваш попередній номер.

Що стосується термінів, то (після надходження заяви) оператор, до якого йде абонент, упродовж восьми робочих годин має розглянути її й повідомити про це оператора, від якого абонент іде, а також адміністратора ЦБД. Упродовж наступних восьми робочих годин оператор, від якого йде абонент, має прийняти рішення про початок процедури. Далі починається процес ідентифікації абонента і безпосередньо сама процедура. Послуга MNP буде платною для абонента, суму встановлюватиме оператор, який приймає. Але в його інтересах — щоб плата за перехід була символічною. Доки процес не завершено, послуги абонентові надає його попередній оператор. Очікується, що процес перенесення номера має відбуватися впродовж трьох робочих днів з часу реєстрації заяви.

Поточний оператор може відмовити в перенесенні, якщо номер не зареєстрований або зареєстрований на іншу людину, в заявці на перенесення подано неповні або недостовірні дані, надання послуг було зупинене з причин, передбачених законодавством (шахрайство тощо). А ще — в перенесенні може відмовити система, якщо після останнього перенесення абонентського номера не минуло 30 днів або ж абонент подав заявки на перенесення номера кільком операторам зразу. Тому не можна міняти операторів, "як рукавички", щодня, а лише після спливання місячного терміну. Зате можна спробувати замінити, а через місяць повернутися до колишнього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оператор інший – номер той самий: чи готова до цього Україна

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів