Поділитись:

На Волині створили 10 гектарів нових лісів (фото)

Середа, 17 квітня 2019, 16:45

Сотні організованих посадок лісу, тисячі задіяних людей та гектари нових насаджень – такі підсумки акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» на Волині.

В області завершується масштабна кампанія з лісовідновлення, – інформує Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Кампанія стартувала 21-го березня, у Всесвітній день лісу. Учасниками посадки лісу стали лісівники зі всієї України, яким вдалося об’єднати навколо себе людей, залучити до акції земляків різного віку та професій. 

Питання нарощування лісистості області керівництво ВОУЛМГ зарахувало до пріоритетних напрямків розвитку галузі. Тим більше в умовах, коли лісівники змушені збільшувати кількість санітарних рубок, зважаючи на масове всихання насаджень через пошесть короїда. Окрім цього, існують ще планові рубки, які в умовах відсутності державного фінансування дають можливість лісгоспам не просто виживати, а й бути одними з найбільших наповнювачів бюджетів.

Очільник ВОУЛМГ Олександр Кватирко неодноразово акцентував увагу на тому, що лісовідновлення – стратегічний напрямок роботи волинських лісівників. Окрім того, в керівництва управління є й амбітні плани не лише щодо відновлення лісу, а й створення насаджень на місцях, які поки мають невизначений статус. Водночас лісівники Волині постійно сприяють і природному відновленню насаджень.

Зауважимо, що відповідно до законодавства, надається два роки для відтворення лісу на місці суцільних зрубів. Такий період обумовлений необхідністю підготовки ґрунту та інших заходів для висаджування лісу, або сприянню його природному поновленню. В більшості випадків лісівники проводять відтворення лісу на місцях зрубів на наступний рік, однак за наявності потрібних умов – того ж року. Найбільш сприятливі погодні умови для відтворення лісів – навесні та восени. 

Для початку лісівникам потрібно подбати про насіння. Забезпечення якісним посівним матеріалом можливе лише за умови виконання певної системи заходів׃ збір та переробка лісового насіння, його апробація на посівну якість, окреме висівання покращеного насіння у лісових розсадниках та посадка сіянців на лісокультурні площі задля вирощування в майбутньому продуктивних та біологічно стійких насаджень.Окремо варто згадати і про підготовку ґрунтів до насаджень. А ще – лісівники змушені оберігати насадження як від представників тваринного світу, так і від недобросовісних земляків.

Загалом же в посадці лісу взяли участь всі райони Волині. До акції доєдналися і високопосадовці. Традиційно начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко запросив до посадки лісу представників влади та бізнесу. Зрештою, у п’ятницю, 12-го квітня, на Ківерцівщині зібралася еліта області на чолі з головою облдержадміністрації Олександром Савченком та його заступниками, керівники державних та фінансових структур, бізнесмени, аграрії, політики та волинські Герої-атовці. Окрім популяризації акції власним прикладом, присутні відновили майже гектар лісу. Голова ОДА  Олександр Савченко високо оцінив роботу волинських лісівників у напрямку лісовідновлення: «Волинь – єдина область в Україні, де лісів не стає менше, а навпаки – щоразу більше…»

Отже, в області цьогоріч посадили 2557 гектарів лісу, при плані у 2525 гектари, а це на 52 га більше, порівняно з минулим роком. Загалом лісовідновлення проведено на площі 6782 гектари при плані 6750 га. При цьому створено 10 га нових лісів. На лісокультурну кампанію пішло понад 20 мільйон штук стандартних сіянців із власних розсадників. На проведення лісокультурних робіт уже потрачено понад 30 мільйонів гривень власних коштів підприємств.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів