Поділитись:

Старші діти переживають розлучення батьків набагато важче, - вчені

П'ятниця, 19 квітня 2019, 06:48

Все більше шлюбів закінчується розлученням, і, звичайно, найбільше страждають діти. Вже давно відомо, що розлучення батьків викликає у дітей низку емоційних та психологічних проблем. Зараз вчені стверджують, що час розлучення є важливим фактором емоційного здоров'я дітей. Виявляється, пізнє дитинство і ранній підлітковий вік є особливо вразливим періодом розлучення, – повідомляє інтернет-портал technology.org

Діти, здається, переносять розлучення легше, коли вони молодші.

Вчені проаналізували дані про понад 6000 дітей, народжених у Великобританії, вивчаючи повідомлення про психічне здоров'я дітей у віці 3, 5, 7, 11 та 14 років. Особливу увагу вони приділяли повідомленням про емоційні проблеми та порівнювали результати між дітьми, які розлучилися з батьками, та тим, чиї батьки залишилися разом. 20% дітей у цьому дослідженні переживали розлучення батьків. Між ними, ті, чиї батьки розійшлися, коли діти були у віці від 7 до 14 років, мали на 16% підвищений ризик емоційних проблем та у короткостроковій перспективі на 8%. Тим часом ті діти, чиї батьки розлучилися раніше, не мали важких психологічних проблем.

Цікаво, що як хлопчики, так і дівчатка стикаються з однаковим рівнем емоційних проблем після розлучення батьків. Також нема суттєвої різниці між економічно сильними і менш сприятливими сім'ями. Але чому розлучення батьків у більш пізньому дитинстві викликає глибоку емоційну травму? Професор Емма Фіцсімонс, співавтор дослідження, пояснила:

«Вважається, що розпади сімей, що відбуваються в пізньому, але не ранньому дитинстві, завдають шкоди психічному здоров'ю підлітків. Однією з можливих причин цього є те, що діти більш чутливі до динаміки відносин у цьому віці. Розпад сім'ї також може бути більш руйнівним для шкільного навчання та взаємовідносин з однолітками на цьому етапі дитинства ”.

Звичайно, розлучення сильно впливає і на дорослих. Наприклад, матері повідомляли про більш емоційні проблеми зі здоров'ям після розлучення зі своїми чоловіками, коли їхні діти були старшими. Схоже, що розлучення пережити якось легше, коли діти молодші. Необхідно зробити додаткові дослідження, щоб побачити, як емоційне здоров'я розведених матерів змінюється з часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрукти та овочі покращують наше психічне здоров'я: дослідження

Надрукувати
мітки:
коментарів