Поділитись:

Чому ми святимо вербу і що з нею робити

Неділя, 21 квітня 2019, 10:00
Чому ми святимо вербу і що з нею робити

Вербна неділя не має фіксованої дати, вона залежить від дати Великодня. Цьогоріч Вербна неділя випадає на 21 квітня. Це одне із найбільш шанованих церковних свят. А ще з цього дня починається останній Страсний тиждень посту, що передує Великодню.

Як розповів ІА "Конкурент" речник Волинської єпархії Православної церкви України, настоятель Жидичинського монастиря Константин Марченко, Вербна неділя – це народна назва релігійного свята Входу Господнього в Єрусалим: 

Чому ми святимо вербу і що з нею робити

Власне, згадуються події, коли Спаситель увійшов у древнє місто, де люди тріумфально зустрічали Його викликами: "Осанна!" Вже буквально через декілька днів більшість із цих людей так само завзято будуть кричати: "Розіпни! 

Зі слів священнослужителя, в нашій країні, враховуючи кліматичні умови, на згадку про цей славний вхід Ісуса Христа символічно освячують віття верби. Жителі ж древнього Єрусалиму тримали в руках пальмове віття.

Як пояснив Константин Марченко, коли ця верба, яку ми освячували, висохне, її треба просто спалити. 

Після Вербної неділі наступає Страсна седмиця або Страсний тиждень у народі. 

Константин Марченко зауважив, що в ці дні людям варто по-особливому замислитися над трагічними подіями, які за кожного з нас переніс наш Спаситель:

Всі Його страждання, людські знущання і насмішки. Все це було заради людини, заради того, аби повернути заблудлу людину з її безвиході, страхів і неспокою до Бога. Відтак усвідомлюючи, що ти небайдужий своєму Творцеві, небайдужий настільки, що Він прийшов на цю землю і все перетерпів, що кожен з нас має перспективу, має надію на життя зі змістом. І найголовніше – на життя у вічності 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів