Поділитись:

Економіст розповів, що може статися після скасування націоналізації ПриватБанку

П'ятниця, 19 квітня 2019, 17:00
Економіст розповів, що може статися після скасування націоналізації ПриватБанку

Економічний експерт дав прогнози, що буде після рішення суду щодо незаконності націоналізації ПриватБанку.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook

Як припускає він, буде апеляція, а поки нічого не змінилося. 

Із його слів, є три варіанти розвитку подій: 

Усі інстанції підтверджують рішення адміністративного суду і визнають націоналізацію незаконною. Які наслідки?

ПриватБанк ліквідують. Держава поверне собі ОВДП на суму в 156 млрд грн, які були внесені в капітал ПриватБанку, але буде змушена виплатити близько 132 млрд грн вкладникам банку в межах Фонду гарантування вкладів. Фактично це буде емісія. Хороша новина, що зазвичай люди, отримавши відшкодування, більшу частину грошей залишають в новому банку. Правда, не зрозуміло, як будуть реагувати вкладники в тому випадку, якщо ляже найбільший банк в системі і наскільки сильний відтік коштів з банків це спровокує. Не виняток, що й Коломойський отримає право і на компенсацію. Раніше він заявляв про суму в 2 млрд доларів.

2. Україна втратить можливість отримати від Коломойського і Боголюбова компенсацію. При такому рішенні локальних судів у лондонського суду не буде вибору і він закриє справу. У підсумку Коломойський і Боголюбов розморозять свої активи, а платники податків позбудуться можливості отримати компенсацію. Виведені з банку 5,5 млрд доларів пробачать.

3. Україна втратить підтримку МВФ та інших кредиторів. Націоналізація ПриватБанку є важливою частиною реформ, які здійснювалися під тиском кредиторів. Таке рішення поставить хрест на співпраці з МВФ. У результаті – це прямий шлях до реального дефолту. Сильного падіння курсу гривні. Повноцінному економічній кризі. 

Підсумок: економічні втрати оцінити просто неможливо.

Мирова угода.

Суть – під тиском потенційного визнання націоналізації незаконною Коломойський змусить державу піти з ним на угоду. У підсумку справи в українських судах будуть закриті за його ініціативою, а Україна відмовиться від претензій в суді Лондона. ПриватБанк залишиться в державній власності.

Підсумок: Україна відмовляється від спроб компенсувати платникам податків втрати в розмірі 5,5 млрд доларів, які країна зазнала під час рятування ПриватБанку. Реакція наших західних партнерів негативна, але передбачити її до кінця неможливо. Після рішення суду було зроблено кілька заяв, як від ЄБРР, так і від американського посольства, в яких підкреслювалося, що справедливе покарання колишнім власникам і компенсація вкрай важливі. Не виняток, що програма підтримки України може бути також зірвана або заморожена.

Україна виграє в апеляції і українські суди відхиляють вимоги Коломойського, а суд Лондона забирає активи Коломойського і Боголюбова на користь держави України.

Підсумок: ПриватБанк залишається державним і працює, як і раніше. Держава отримує активи на суму близько 2 млрд доларів. При цьому активи повинні бути продані, що створює позитивну історію приватизації, адже в цей момент в інвесторів немає інтересу до тих активів, які може їм запропонувати Україна. Інвестори отримують позитивний сигнал на кшталт продажу Криворіжсталі.

"Є ще напевно багато "середніх" варіантів. Але це основні. І так, мені важко повірити, як третій варіант може бути реалізований без політичної волі. Політичної волі першої особи. Ми прекрасно розуміємо, що суди в Україні продовжують приймати рішення, зважаючи на а) гроші б) політичний тиск. І не важливо, хто в цьому винен. І так, судова реформа не вдалася. Але факт є факт. Без політичної волі першої особи України чекає перший або другий варіант. І важко уявити, щоб у кандидата Зеленського була політична воля не допустити такого результату подій. Хіба що Дядько Сем зможе впливати на нього більше, ніж просто дядя. У будь-якого нашого рішення є наслідки. У будь-якого голосування – фінансова ціна. Треба просто бути готовим її заплатити. За шанс", – зазначив Фурса. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів