Поділитись:

Зеленський виборцям нічого не винен, - Фурса

Вівторок, 23 квітня 2019, 05:26

Економічний експерт Сергій Фурса підсумував сказане за добу та оцінив ризики у майбутньому президентстві Володимира Зеленського

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook

Далі подаємо допис без змін:

До речі, для коректності можна зробити комплімент Зеленському.

За останні 24 години прозвучало

  • тарифи не знижуватимуть. А це добре, бо означає популізм закінчився на етапі виборів і в цій частині програмою МВФ нічого не загрожує, з одного боку, а з іншого в українську газову систему не повернуть корупцію, породжену великою різницею в цінах. Були побоювання, що цю тему спробують розкручувати перед виборами.

 

  • голову НБУ ніхто не збирається відставляти, тому що йому 7 років працювати, а значить інститут незалежності НБУ має повагу, що є ключовим елементом співпраці з МВФ і гарантує нормальну роботу регулятора. Важливо, що це було сказано безпосередньо обраним президентом. Були побоювання, що вплив «дядька» призведе до тиску на НБУ. Втім, хотілося б щоб тема аудиту тут була остаточно закрита.

 

  • команда готує в тому числі законопроект по «незаконному збагаченню», це важливо, тому що це саме незаконне збагачення ключова нині проблема у взаємовідносинах з МВФ і без неї нам не бачити наступного траншу. Розуміння необхідності цієї зміни дуже радує. Як і розуміння того, що президент відіграє важливу роль у співпраці з МВФ і на нього лягає відповідальність за те, щоб ця співпраця не перервалося.

 

  • доктор Комаровський фактично дезавуював атаку на реформу Супрун. Що важливо саме по собі. 

 

  • неможливість швидкого завершення війни. Це позитив, тому що війну можна було б завершити швидко тільки в разі капітуляції. Якщо від цієї обіцянки відмовляються, то значить ймовірність здачі інтересів країни, наприклад беручи озвучений план Медведчука, зменшується.

Все це приємно читати й чути. Таким чином, поки що ключові ризики не підтверджуються. Первинні ознаки адекватності поки в наявності. Хоча ключовою, звичайно ж, залишиться питання ПриватБанку і наявності політичної волі відстоювати тут питання національних інтересів. Також поки немає відповіді на питання, чи буде активно проштовхуватися податкова амністія і податок на виведений капітал, які суперечать програмі з МВФ.

Це що стосується ризиків. Що ж до можливостей, то бізнес озвучив дуже чітко свої очікування.

  • перший крок-подача на посади Генерального прокурора і голови СБУ, міністра закордонних справ і міністра оборони професіоналів з бездоганною репутацією і відсутністю зв'язку з олігархами або великим бізнесом.

 

  • другий крок – презентація плану реформ правоохоронних органів з метою зниження тиску на бізнес. Фактично мова йде про створення служби фінансових розслідувань.

 

  • третій крок-перезапуск НАЗК і САП і підтримка НАБУ

 

  • четвертий крок – забезпечення макроекономічної стабільності, включаючи підписання меморандуму МВФ. Публічна підтримка незалежності Нацбанку і політики низького бюджетного дефіциту

 

  • п'ятий крок – захист і продовження структурних реформ, вже розпочатих у попередні роки, але не обмежені цим списком: реформа публічних закупівель, продовження автоматичного повернення ПДВ та дерегуляції, реформа податкової і митниці, медична реформа

 

  • розвиток структурних реформ і підтримка, в тому числі публічна підтримка та ініціація законодавчих змін, починаючи з ринку землі і проведення великої приватизації з можливістю використання британського права

 

  • забезпечення незалежності ринкових регуляторів, Антимонопольного комітету, національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг

І так, вже зроблені заяви не відповідають очікуванням виборців. Але це ж проблеми виборців, які самі собі щось придумали й не задавали питань. Їм тепер, дійсно, нічого не повинні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіст розповів, що може статися після скасування націоналізації ПриватБанку

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
09 березня 2024
07 березня 2024
02 березня 2024
23 лютого 2024
15 лютого 2024
10 лютого 2024
09 лютого 2024
19 січня 2024