Поділитись:

В Україні бракує грошей на зарплати медикам та ліки пацієнтам

Вівторок, 23 квітня 2019, 10:31

Асоціація міст України вимагає забезпечити громади коштами для виплати зарплати медикам та лікування хворих на цукровий діабет і ниркову недостатність.

Асоціація міст України звернулася до міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун щодо вирішення ситуації в містах із вкрай незадовільним рівнем забезпеченості цільовими коштами на зарплату медиків, лікування хворих на цукровий діабет І типу та хронічну ниркову недостатність. Ця проблема багаторазово порушувалася у зверненнях громад до Асоціації міст України, – інформує Волинське регіональне відділення АМУ. 

АМУ, з урахуванням порушених громадами проблем та досвіду 2018 року, провела у березні 2019-го опитування органів місцевого самоврядування про стан забезпеченості медичною субвенцією у цілому та, зокрема, на лікування хворих на цукровий діабет, ниркову недостатність та заробітну плату без урахування видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

Як йдеться на сайті Асоціації, дійсно, проблема недофінансування лікування хворих на цукровий діабет І типу залишається надзвичайно актуальною в 2019 році як і впродовж останніх років. У складі видатків медичної субвенції на 2019 рік передбачено обсяг цільових коштів для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет 841,2 млн грн, що
на 128,0 млн гривень (13 %) менше від потреби, яка становить 969,2 млн грн. У той же час в опитаних органів місцевого самоврядування рівень забезпеченості коштами на відшкодування лікарських засобів для лікування цукрового діабету І типу склав у середньому 51,6 %. Лише деякі громади мають змогу виділити у 2019 році 6,8 млн грн додаткових коштів з місцевого бюджету на цю мету. Отже, ситуація, що виникла повністю повторює минулорічну, коли у другому півріччі виник суттєвий брак коштів для відшкодування вартості лікарських засобів для лікування цукрового діабету І типу, хронічну ниркову недостатність та виплат заробітної плати. Забезпечити фінансуванням ці видатки з бюджетів громад сіл, селищ та міст неможливо через брак коштів.

АМУ також наголошує на критичному стані бюджетів громад сіл, селищ та міст у забезпеченні делегованих повноважень. У 2019 році рівень фінансування видатків у галузі охорони здоров’я за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету є вкрай недостатнім. За розрахунками Асоціації у 2019 році незабезпеченість видатків на утримання закладів охорони здоров’я коштами медичної субвенції, яка з 2018 року спрямовується лише на оплату поточних видатків, крім видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, становить 36,4 %. Однак, навіть з урахуванням дофінансування з місцевих бюджетів, дефіцит коштів становить 23 %.

Враховуючи усі перераховані проблеми, Асоціація міст України наполягає на недопущенні повторення минулорічної ситуації та просить вирішити порушені питання і передбачити кошти на заробітну плату, забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну та лікування хворих на ниркову недостатність до кінця 2019 року та наступні роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів