Поділитись:

Підготовка до ЗНО: як усе встигнути і не хвилюватися

Середа, 24 квітня 2019, 14:00
Підготовка до ЗНО: як усе встигнути і не хвилюватися

Кінець весни для багатьох українців – це не тільки результати президентських виборів і травневі свята, а й початок одного з найвідповідальніших етапів для випускників – зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

На кінець березня в Україні, за даними сайту osvita.ua, зареєструвалося понад 344 тис. охочих скласти ЗНО (реєстрація триває до 30 квітня). Випускники українських шкіл з 21 травня (перше тестування з математики) і до 13 червня (останній тест з хімії) складатимуть іспити з обраних предметів: обов'язкові – математика/історія України і українська мова плюс мінімум ще один предмет на вибір. При бажанні, звісно, можна здати і більше – усе залежить від вимог вузу, в який націлився випускник, – пише "Сегодня". 

Відповідальні старшокласники почали готуватися до ЗНО з вересня, більш самовпевнені – після зимових канікул. Але є і ті, які хочуть "застрибнути в останній вагон" за місяць, що залишився. Про те, наскільки це реально і як за такий короткий термін максимально підготуватися до тестів, дізнавалися у експертів. 

В інтернет за відповідями

 

Підготуватися до здачі ЗНО можна через інтернет. Навчальні сайти пропонують тести пробного ЗНО за 2019 рік, які в якомусь вигляді будуть повторюватися.

Наприклад, на платформі ilearn.org.ua можна зареєструватися на безкоштовні онлайн-курси і пройти комплексну підготовку до ЗНО, переглянувши навчальне відео і виконуючи завдання для самоперевірки, – розповідає менеджер освітніх проектів "Освіторія" Олександр Папіш. – Курси розроблені з основних шкільних предметів: українська мова та література, історія України, математика і біологія ". Зі слів експерта, пройти весь курс підготовки можна мінімум за 10 годин, а тести можна проходити необмежену кількість разів, заробляючи при цьому "учібакси"

Ірина Степенко радить також відвідати сайт osvita.ua:

Тут можна подивитися відповіді на тести з поясненнями  укладачів

Шукаємо сильні сторони

До ЗНО кожен готується по-своєму.

"Спостерігаючи за учнями 11-х класів, можу виділити три групи, – каже директорка гімназії Ірина Чернілевська – Відповідальні учні, які кожну вільну хвилину вирішують тести: таким головне не розгубитися на фініші, не впасти в паніку. Друга група – впевнені "оптимісти-пофігісти", які не дуже напружуються, перебуваючи в упевненості "на 100 балів, але напишу". Таким потрібно все ж взяти себе в руки і систематизувати знання. А третя група перебуває в тихій паніці: вони щодня дають собі слово "почну готуватися" і не починають. Їм головне – мобілізуватися. І займатися кожен день з репетитором, в інтернеті або самостійно" 

Зі слів Ірини, кращий результат дає системний підхід. Але на фінішній прямій потрібно використовувати свої сильні сторони:

Візуалам, аудіалам, кінестетикам, дискретам потрібно зробити акцент на своїх здібностях із запам'ятовування. Наприклад, візуалам – малювати графіки та діаграми, аудіалам – промовляти вголос або зосередитися на відео

Під час самостійної підготовки керівник відділу підготовки педагогів ZNО.UA Оксана Бондаренко рекомендує навчитися уважно вчитуватися в завдання:

Багато завдань на виключення – зі словами "крім","іншого ряду" тощо. Потрібно набити руку на рішеннях і зрозуміти логіку побудови питань 

А Ірина Чернілевська рекомендує "навчитися дочитувати завдання до кінця": 

Якщо тема незрозуміла, можна подивитися її пояснення різними педагогами на "Ютубі" і знайти своє розуміння

Вибір: курси чи репетитор

Готуватися можна і на курсах – як з певних предметів (математика, біологія, мови), так і з усіх разом.

"На курсах учні проходять весь матеріал, вирішують тести, пишуть твори, – каже керівник відділу педагогів ZNO.UA. – Ми даємо всі теми, які будуть на тестах цього року, при цьому вчимо правильно розраховувати час на кожен предмет і на кожну відповідь. Наприклад, на українську мову дається 53 питання і твори, на які відводяться 3 години. Учневі потрібно правильно розподілити час на виконання всіх завдань. І ми намагаємося створити умови, максимально наближені до формату ЗНО".

Безумовно, ніяких гарантій в отриманні максимального балу не дають. Але прогрес мінімум в 30 балів обіцяють реальний: наприклад, прийшовши на курси, перший тест випускник написав на 140, по закінченні – на 170 балів. Правда, при навчанні з осені, а експрес-варіант не обіцяє і такого прогресу. Обійдуться курси в 3500-4900 грн за семестр (2 місяці) або 2500-3350 – 8 занять.

Заняття з репетитором – це індивідуальний підхід до учня.

"Наприклад, ми використовуємо так званий іконостас – на дошці різнокольоровими стікерами наклеєні основні дати або формули, – розповідає директор студії знань "Репетитор" Ірина Степенко,  – Діти краще запам'ятовують, проводять логічні зв'язки і вибудовують ланцюжки".

Оптимальний курс – 120 годин, але коли часу немає – і 20-30 годин будуть до речі. Правда, ціна "кусається" – від 400 грн/год.

Маленькі хитрощі для великих тестів

У кожного дорослого, який здавав у своєму житті іспити, існують свої хитрощі. Але діти, яким належить скласти ЗНО, ними не обзавелися через відсутність досвіду. Тому наші експерти поділилися перевіреними лайфхаками.

"Перед початком ЗНО не повторюйте гарячково правила. Відпочиньте: наприклад, поговоріть з однокласниками, з педагогами на інші теми, – рекомендує Оксана Бондаренко. – Це допоможе розслабитися на тесті" 

Ірина Степенко радить:

"Візьміть літр води: коли п'єте, знімається енергетична напруга. Допоможе і миття рук прохолодною водою перед початком тестів"

Експерт радить також писати "шпори" – яскраві, з виділеннями маркером і чіткими формулюваннями.

"Коли учень пише шпаргалку, він вивчає матеріал. Користуватися нею не буде потреби – адже ви все вивчите, поки будете писати"

А ось заспокійливі пити не варто – це позначиться на швидкості написання тестів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів