Поділитись:

Чистий четвер: що треба встигнути за день

Четвер, 25 квітня 2019, 08:10
Чистий четвер: що треба встигнути за день

Чистий четвер, або як його ще називають Великодній четвер, завжди припадає на сьомий тиждень Великого посту і відзначається за три дні до світлого дня Воскресіння Христового. Відтак у 2019 році українці відзначатимуть Чистий четвер 25 квітня. 

Чистий четвер – це день весняного очищення. Цього дня у кожній оселі повинно бути чисто, охайно та прибрано. Витріть вдома пил, помийте підлогу та вікна. Треба заглянути в кожен брудний куточок будинку. Вважається, що таким чином люди позбавляться у житті негативу, – інформує 24 телеканал. 

За переказами, цього дня пізно ввечері один з дванадцяти учнів – Іуда – продав свого вчителя Ісуса Христа, якого розіп'яли. Тому кажуть, що в четвер оживають усі гадюки та вужі. Відтак людям рекомендується в цей день обов'язково вмитися або скупатися, щоб очиститися від гріхів.

Після генерального прибирання в будинку та на подвір'ї віряни відправляються в церкву на богослужіння. Рекомендується у цей світлий вечір зберігати урочистий спокій і тишу. Ніхто не повинен сміятися, співати чи голосно розмовляти на вулиці в той час, коли в церкві читається Євангеліє. 

У Чистий четвер прийнято рахувати гроші тричі на день: зранку до сходу сонця, в обід та увечері після заходу сонця. Така прикмета "притягне" у ваше життя гроші. 

Також, як пише Уніан, з самого ранку Чистого четверга господині ставлять тісто  на паску, «щоб піднімалося». А ближче до вечора, прочитавши молитву, приступають до святкової випічки. Щоб все вдалося, під час готування треба зберігати гарний настрій – думати тільки про позитив. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів