Поділитись:

1-ше травня: що це за день і чому українці відпочивають

Середа, 01 травня 2019, 11:00
1-ше травня: що це за день і чому українці відпочивають

фото ілюстративне

Ще донедавна українці відпочивали у два перші дні травня. Така традиція передалася нам від СРСР. У ці дні відзначали День солідарності трудящих. Традиційно за часів Радянського союзу 1-го травня проводили демонстрації робітників та військові паради. А на другий день свята проходили "маївки" – масові святкування на природі. У 2018 році в Україні позбулися незрозумілого вихідого 2-го травня. А 1-ше травня залишилося як День праці. Однак і воно не є нам святом. 

"1-го травня українці нічого не святкують. Цей вихідний залишився нам у спадок з радянського минулого. У переліку радянських свят, затверджених Кодексом законів про працю 1918 р., 1 травня називається  "День інтернаціоналу". З точки зору українського Кодексу законів про працю статус цього дня – неробочий день. Це не державне свято, він у законодавстві таким не визначений. Лише як неробочий день", – пояснила ІА "Конкурент" головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук. 

Із її слів, це ще один аргумент, чому потрібен окремий закон про свята. 

"Є потреба чітко розділити, що є державними святами, а що міжнародними, професійними тощо. Але коли ми відкриваємо законодавчу базу, то маємо неробочі дні з незрозумілим статусом. Державними святами є лише День Конституції, який прописаний у Конституції, і 9 травня, визначений спеціальним законом. І все. Решта – День Незалежності України, День Соборності, День захисника України та інші – мають статус неробочого дня, бо в законах абсолютно незрозуміло, державне воно чи не державне. Все це також потребує законодавчого врегулювання, адже державні свята передбачають офіційні державні заходи та інше. А професійні свята мають ще інший статус", – зауважила Леся Бондарук. 

Як розповіла вона, зараз у законодавстві – хаос. Конституція визначає, що статус державних свят має бути визначений законом, але за роки незалежності його досі не було ухвалено. 

У червні 2016 року в Українському інституті національної пам’яті підготували проект Закону України "Про державні й інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні". Цей законопроект пройшов всеукраїнське громадське обговорення, за результатами якого отримали низку пропозицій, які врахували. Наразі цей проект, відповідно до законодавства, проходить процедуру узгодження.

"Один зі шляхів – ухвалення всього законопроекту, другий шлях – внесення змін у законодавчі акти задля упорядкування календаря вихідних днів із наступним етапом – ухвалення закону, який всі зміни позначає", – пояснила представниця УІНП. 

Леся Бондарук наголосила, що унормування українських свят поступово відбувається. Частково ті ідеї, які запропонував УІНП, втілюються в життя. Зокрема, минулого року Верховна Рада України вихідний 2-ге травня скасувала, замість нього нині вихідний 25 грудня – на католицьке Різдво. А 1-ше травня було перейменовано у День праці.

"Спочатку позиція УІНП була скасувати вихідний день 1-го і 2-го травня. А замість них пропонувалося  запровадити у другу п’ятницю вересня День сім'ї як вихідний день. На жаль, цю пропозицію учасники громадських обговорень підтримали частково: вихідним залишили лише 1-ше травня як День праці, зарахувавши його у категорію "Міжнародні дні" нової редакції законопроекту про свята. Таким чином, 1-ше травня не декомунізували, а лишили під новим сучасним трактуванням в межах міжнародного дня, тобто дня, встановленого міжнародною організацією задля привернення уваги до проблеми або події, яка має загальносвітове значення. Думаю, що після ухвалення цього законопроекту, 1-го травня як у День праці будуть обговорювати проблеми, пов’язані з працевлаштуванням наших громадян, особливостями їх роботи в Україні та за кордоном", – пояснила вона. 

Зі слів Лесі Бондарук, 1-ше травня лишається єдиним вихідним днем серед усіх міжнародних свят. Всього в український календар пропонують внести такі міжнародні дні:

  1. Міжнародний день боротьби за права жінок – 8 березня;
  2. Всесвітній день Землі – 22 квітня;
  3. День праці – 1 травня (вихідний);
  4. Міжнародний день сім’ї – 15 травня;
  5. Міжнародний день захисту дітей – 1 червня;
  6. Всесвітній день навколишнього середовища – 5 червня;
  7. Міжнародний день молоді – 12 серпня;
  8. День пам’яті жертв комуністичного та нацистського тоталітарних режимів – 23 серпня;
  9. Міжнародний день демократії – 15 вересня;
  10. Міжнародний день людей похилого віку – 1 жовтня;
  11. Міжнародний день толерантності – 16 листопада;
  12. Міжнародний день людей з обмеженими можливостями – 3 грудня.

"Інші міжнародні дні, встановлені Організацією Об’єднаних Націй, Парламентською Асамблеєю Організації з безпеки і співробітництва в Європі, іншими міжнародними організаціями, які є складовою практики підтримки правозахисних, соціальних, культурно орієнтованих, природоохоронних та інших рухів, відповідно до законопроекту, можуть запроваджуватися в Україні указом Президентом України", – додала вона. 

1-ше травня: що це за день і чому українці відпочивають

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів