Поділитись:

Через Huawei міністра оборони Великої Британії відправили у відставку

Четвер, 02 травня 2019, 06:21
Через Huawei міністра оборони Великої Британії відправили у відставку

Його замінить на посаді чинний міністр міжнародного розвитку Пенні Мордонт, яка стане першою жінкою на цій посаді.

Про це повідомляє ВВС

"Прем'єр-міністр сьогодні ввечері попросила Гевіна Вільямсона залишити уряд, втративши впевненість у його здатності працювати на посаді міністра оборони", - йдеться в повідомленні британського уряду від 1 травня.

В уряді повідомили, що рішення пов'язане з результатами розслідування витоку інформації з закритих переговорів, на яких обговорювали перспективи співробітництва з китайською компанією Huawei у створенні мереж 5G.

 Пан Вільямсон, який був міністром оборони з 2017 року, спростовує свою причетність до витоку.

Розслідування щодо витоку інформації розпочали після того, як видання Daily Telegraph 24 квітня повідомило про плани щодо використання продукції Huawei та занепокоєння в уряді через пов'язані з цим можливі ризики для національної безпеки.

Завдяки витоку стало відомо, що продукцію Huawei використовуватимуть у конструкції "некритичних" компонентів мережі 5G. Таким чином мається на увазі, що Huawei не постачатиме обладнання, яке може ідентифікувати мобільний пристрій і вирішити, як і куди спрямовувати телефонні дзвінки і передавати дані.

Проти співробітництва Британії з китайською компанією активно виступали США та деякі міністри. Вони вважали, що це може стати загрозою для національної безпеки країни.

Витік викликав скандал у британських ЗМІ, оскільки засідання Ради національної безпеки - місця зустрічі міністрів, які відповідають за безпеку країни - суворо конфіденційні.

На засіданні були присутні дев'ятеро осіб. Вільямсон один з перших заявив, що ані він, ані його команда не були винними у витоку інформації.

Деякі політики вимагали кримінального розслідування цього випадку, а журналісти заявляли, що це порушення принципу свободи слова.

Де факто внутрішнє розслідування ініціював один з помічників Терези Мей, як повідомляли ЗМІ.

Сам Вільямсон досі спростовує те, що він був джерелом витоку. Але як йдеться в листі Терези Мей про відставку Вільямсона, "іншої вірогідної версії того, як стався витік, не встановлено".

Як повідомляється, прем'єр-міністр зустрічалася з паном Вільямсоном у середу, 1 травня, і сказала йому, що має "вичерпні докази" його провини.

Формального підтвердження про участь компанії Huawei у створенні мережі 5G не було. В офісі прем'єр-міністра заявляли, що остаточне рішення з цього приводу ухвалять наприкінці весни.

Компанія Huawei заперечує, що створює ризик для шпигунства або саботажу, а також те, що її контролює влада Китаю.

Гевін Вільямсон став міністром оборони у 2017 році після несподіваної відставки його попередника Майкла Феллона.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Декларації: що у кишенях в керівництва Луцька

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
18 березня 2024
17 лютого 2024
05 лютого 2024
04 січня 2024
31 грудня 2023
29 грудня 2023