Поділитись:

У США відбулася конференсія із порятунку Землі від астероїда

Неділя, 05 травня 2019, 06:27

У Вашингтоні з 29 квітня до 3 травня 2019 року Міжнародна академія астронавтики проводить конференцію з планетарної оборони. На неї з'їхалися експерти з усього світу, щоб обговорити загрозу зіткнення астероїдів і комет з Землею.

Про це повідомляє, – theБабель 

У межах конференції тривають навчання із запобігання зіткненню з вигаданим астероїдом у 2027 році. За легендою, його виявили за місяць до початку конференції. Завдання учасників – зібрати якомога більше даних про астероїд, розрахувати його траєкторію та уточнити шанси й місце зіткнення. А також розробити варіанти екстреного реагування на загрозу як у космосі, так і на Землі. Для цього на конференцію запросили не лише астрономів та інших дослідників космосу, а й експертів з надзвичайних ситуацій, політики та медіа. 

Легенду зіткнення вигаданого астероїда з Землею розробили вчені NASA і Європейського космічного агентства (ESA). За сценарієм, 26 березня 2019 року астрономи виявили астероїд 2019 PDC ДовідкаСкорочення від Planetary Defense Conference – Конференція з планетарної оборони., який «стрімко наближається до нашої планети».

Згідно з попередніми розрахунками, найбільш імовірна дата потенційного зіткнення – 29 квітня 2027 року, тобто рівно через вісім років з моменту початку конференції. Спочатку науковці визначили ймовірність падіння астероїда 2019 PDC на Землю як 1 шанс із 50 тисяч. Але станом на перший день конференції шанси катастрофічного сценарію різко зросли – до одного зі ста.

Також фахівці склали так званий «коридор ризику» – місця ймовірного удару. Цей коридор охоплює понад половину земної кулі: від Гавайських островів на західному кінці, далі через США та Атлантичний океан аж до центральної і південної частини Африки на східному кінці.

Протягом п'яти днів конференції учасники повинні придумати не тільки як запобігти зіткненню астероїда з Землею, а й яким чином координувати роботу, де шукати фінансування, як краще донести до людей новину про можливу катастрофу. Для цього їх розділили на групи з різними завданнями: спостереження за астероїдом, місія проектів та консультанти з медіа і політики.

«Це унікальна конференція, такого на нашій планеті ще не було. На неї зібралися астрономи, працівники рятувальних служб, медіа та представники інших професій з єдиною метою: врятувати нашу планету від космічної катастрофи», – сказав на відкритті конференції директор NASA Джим Брайденстайн.

Щодня учасники навчань отримують «нові дані» про астероїд 2019 PDC. Станом на 1 травня відомо, що він складається з каменю, його діаметр близько 200 метрів, а «ударна сила» – близько 500 мегатонн, що в 34 тисячі разів перевищує силу вибуху атомної бомби в Хіросімі. Також «уточнили», що він може впасти поблизу американського міста Денвер у штаті Колорадо.

В ESA згадують, що тема порятунку Землі від зіткнення з астероїдом лягла в основу кількох фільмів, наприклад, «Армагеддон» з Брюсом Віллісом у головній ролі. «Але наскільки насправді великі шанси на зіткнення з астероїдом, і що ми можемо вдіяти?»

На конференції розглядають чотири можливих сценарії захисту Землі від зіткнення:

  • космічний апарат повинен врізатися в астероїд і таким чином змінити його траєкторію. Цей варіант планують відпрацювати вже наприкінці 2022 року. NASA відправить апарат DART, який повинен буде вдарити навколоземний астероїд Дідім;
  • підірвати астероїд до того, як він підлетить до Землі, із застосуванням ядерної зброї. Звідси відсилання до фільму «Армагеддон» у твіті ESA. Такий варіант поки розглядають лише в теорії;
  • відвести загрозу від Землі за рахунок штучної гравітації. Такий варіант можливий, якщо астероїд виявлять задовго до зближення з нашою планетою. У такому разі до нього можна відправити масивний космічний корабель, якому доведеться летіти поруч з астероїдом протягом декількох років або навіть десятиліть, виконуючи роль «гравітаційного тягача»;
  • пофарбувати частину астероїда в білий колір, щоб його боки по-різному відбивали та поглинали світло. Цього може бути достатньо, аби змінити траєкторію астероїда.

Незважаючи на те, що астероїд 2019 PDC є вигадкою, сценарій, що відпрацьовується на навчаннях, цілком реальний. NASA наводить список із 74 космічних об'єктів, які потенційно можуть зіткнутися з Землею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 пласких питань про космос.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
23 березня 2024
20 березня 2024
17 березня 2024
08 березня 2024
07 березня 2024
03 березня 2024
29 лютого 2024
24 лютого 2024
22 лютого 2024