Поділитись:

"Забронювати місце на цвинтарі можна", - директор луцьких кладовищ Цетнар

Неділя, 05 травня 2019, 11:00

Усіма луцькими кладовищами керує підприємство зі складною назвою – «Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування», очолює яке Василь Цетнар.

Перший запитав у нього, чи можна хоронити людей на вже закритих кладовищах, чи можна «забронювати» місце для могили наперед та чому заборонено ставити огорожі навколо могил.

 – Скільки кладовищ нині є у Луцьку?

 – У нашому підпорядкуванні (Луцького спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування», - ред.) п’ять кладовищ. Це кладовище у селі Гаразжда Луцького району – воно найбільше, має площу близько 40 гектарів. Є також на Володимирській, на Потебні, на Чернишевського та на вулиці Рівненській. 

 – Які з них вже закриті?

 – Частково закриті кладовища на Чернишевського, Володимирській та на Потебні. Там можна проводити тільки так звані «підхоронення». Наприклад, якщо хтось «забронював» собі там місце ще раніше.

Цвинтар на Рівненській також частково закритий, там лише підхоронення проводять, бо мало вільної території залишилось.

 – Тобто, якщо звертається людина, яка не має «заброньованої ділянки» на закритому цвинтарі, то їй відмовляють?

 – Не завжди. Бувають випадки, коли хтось звільняє свою ділянку. От, наприклад, людину поховали на іншому кладовищі, тоді місце звільняється, і можна віддати його комусь іншому. 

 – Помирає людина. Куди і як звертатись рідним, аби похоронити її?

 – Звертатися потрібно до нас, у спеціалізований комбінат, що на вулиці Рівненській. Там людина оформляє замовлення на поховання рідних. 

Згідно з законом, людину можна хоронити тільки через 24 години після її смерті. Зазвичай до нас звертаються до 11 години ранку, або ж напередодні дня похоронів. Система така, що до 11 ранку землекопи копають могили, а вже після 11 відбуваються захоронення. 

Земля на кладовищі надається безкоштовно. Людина платить лише за послуги, які надає їй підприємство. А це – викопування могили, спускання труни у яму, оформлення надгробків. 

 – Яка стандартна ціна за ці послуги?

 – Вона залежить від різних умов. Ручне копання коштує дорожче. Вручну ями копають переважно на закритих кладовищах, де проводять підхоронення. Орієнтовно це вартує 1300 гривень, хоча, не впевнений, що актуальну ціну називаю. 

Якщо ж викопувати яму трактором – виходить дешевше, орієнтовно 600 гривень. Технікою копають ями переважно на кладовищі у Гаразджі.

Зимою ціна на послуги зростає, бо ями копати складніше. Земля тоді замерзла, потрібно її довбати. 

 – На всіх цих кладовищах можна хоронити людей лише із Луцька?

 – Ми хоронимо переважно лучан. Але буває по-різному... От якщо людина все життя жила в Луцьку, була зареєстрована там, потім переїхала у село, а дітям лишила квартиру – тоді ми на прохання рідних, які також у Луцьку живуть, хоронимо померлих на кладовищах нашого підпорядкування. 

Якщо людина просто із села, родичів ніяких у Луцьку не має – ми відмовляємо.

 – Можна «забронювати» собі місце на кладовищі? Знаю, що часто подружжя хочуть бути похованими одне біля одного…

 – Так, звісно. Якщо помирає людина старшого віку, то ми дозволяємо залишити для неї місце для підховання. В нас навіть є спеціальні подвійні сектори. 

Це просто оформити. Коли людина звертається до нас з проханням похоронити родича, і хоче, щоб в майбутньому її похоронили поруч із ним, тоді вона просто складає договір одразу на подвійну могилу.

Втім, якщо помирає людина у 30 або ж 35 років, то давати додаткове місце, аби воно просто пустувало 50 років, – це недоцільно. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 лютого 2024
08 січня 2024
02 листопада 2023
21 вересня 2023
11 вересня 2023
10 вересня 2023
09 вересня 2023
28 серпня 2023
25 серпня 2023
27 травня 2023