Поділитись:

Супрун радить "не вестися" на популярні блоги про здоров’я

Понеділок, 06 травня 2019, 08:35

Дуже ймовірно, що поради, які ви там читаєте, не мають сенсу, наукового обґрунтування та навіть шкодять вашому здоров’ю. 

На цьому наголосила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook. 

Із її слів, більшість популярних блогів поширюють недостовірну та неперевірену інформацію стосовно здорового харчування та втрати ваги. Такий висновок зробили науковці університету Ґлазгоу.

Вони провели аналіз найбільш популярних блогерів Британії і виявили, що лише в одному з дев’яти блогів інформація була науково обґрунтованою та відповідала критеріям провідних організацій у галузі здорового харчування.

Як було організовано дослідження:

▪ Блоги обирали за критерієм кількості фоловерів – більш ніж 80 тисяч людей принаймні в одній соціальній мережі. Також профіль блогера мав бути верифікований, а сторінка, яку він веде активною. За цими критеріями в дослідження увійшло 9 топових блогів країни, що дають поради про харчування та зменшення ваги.

▪ Далі науковці здійснили аналіз публікацій на цих ресурсах за проміжок часу з травня по червень 2018 року. Аналіз здійснювали на основі дванадцяти критеріїв, що оцінювали достовірність інформації. Серед них – посилання на науково обґрунтовані джерела, прозорість та зрозумілість інформації, надійність джерел, упередженість та дотримання базових критеріїв здорового харчування.

▪ З кожного блогу було відібрано 10 останніх публікацій з рецептами. Їх також проаналізували за показником енергетичної цінності продуктів, вмісту вуглеводів, білків, жирів, насичених жирів, клітковини, цукру та солі. Для орієнтира в порівнянні показників науковці користувалися даними кампанії зі зниження споживання калорій, що було розроблене Public Health England.

За цими показниками блогер, що набрав 70% у відповідності критеріїв, проходив тест на достовірність. За результатами оцінки, такий “тест” пройшов лише один.

Що ж виявилося не так з популярними блогами?

  • більшість з них висловлювали свою думку як факт;
  • їхні поради не відповідали критеріям здорового харчування;
  • вони не описували застереження до того чи іншого продукту, що потенційно можуть бути небезпечні для здоров’я;
  • та не надавали достовірних джерел інформації.

Наразі важко оцінити, які наслідки спричинило поширення порад з цих блогів. Зрозуміло точно, що автори будуть намагатися захистити своє право на свободу слова та вільне поширення інформації. Втім, це жодним чином не нівелює факту поширення брехні та нісенітниць.

Результати цього дослідження – чергове підтвердження того, наскільки важливо критично ставиится до будь-якої інформації. Особливо тієї, що стосується здоров’я.

Фактично будь-яка людина без належної кваліфікації може створити ресурс про здоров’я, писати в ньому власні поради та поширювати для широкої аудиторії. Через те, що багато людей шукають інформацію про здоров’я онлайн, а блоги мають великі охоплення – це дуже небезпечно.

Щоби вберегтися від цього, треба максимально популяризувати науковий підхід під час пошуку ресурсів. В купі матеріалів про здоровий спосіб життя, лікування та профілактику хвороб можна знайти дуже багато інформаційного сміття. Якщо на нього натрапити та довіритися, можна втратити багато часу, грошей та нашкодити своєму здоров’ю. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів